A főzés és a fűtés a főbűnös

Ha forgalmas út mellett lakik, ha légszennyező üzem van a környéken, minden egyes levegővétellel gyorsítja elmúlását – ez az üzenete annak a Nature-ben most megjelent tanulmánynak, amely szerint a szennyezett levegő miatt évente hárommillió ember hal meg idő előtt.

A német Max Planck Kémiai Intézet munkatársai jutottak arra a következtetésre, hogy egyes légszennyező anyagok a tüdőbe jutva egészségkárosító folyamatokat indítanak el, ami miatt évekkel rövidül az emberek élete. A kutatók a fűtés és a főzés során levegőbe jutó anyagokat kiáltották ki főbűnösnek.

A németek következtetése: a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szennyezések jelenleg évente 3,2 millió ember életét rövidítik meg, míg 2050-re már 6,6 millióét. A legtöbb érintett a fejlődő országok nehézipari üzemekkel bőven sújtott térségeiben él.

A tanulmány szerint csak Kínában 1,36 millió ember hal meg. A sűrűn lakott ázsiai országban szénnel és biomasszával fűtenek és főznek, sok helyen dízelgenerátorokkal állítanak elő áramot, illetve a korszerűtlen hulladéklerakókból is szennyező anyagok kerülnek a levegőbe. Hasonlóan drámai a helyzet Indiában és több más ázsiai országban.

Egyes országokban a szennyező anyagok kibocsátása a közlekedéshez és a villamosenergia-termeléshez köthető – ilyen az Egyesült Államok keleti része, Európa és Oroszország. A többi kontinensnél jobb levegőjű Ausztráliában évente 280 ember korai halálát okozhatja a légszennyezés.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.