A fogatlan és a kétéltű patkány után itt a disznóorrú is

Az Indonéziában felfedezett, eddig ismeretlen rágcsálófajt hosszú és jellegzetes orráról Hyorhinomys stuempkeinek, vagyis disznóorrúnak nevezték el.

A felfedezők szerint az állat számos jól körülírható jellegzetességgel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik az eddig ismert patkányfajoktól. Az ausztrál, indonéz és amerikai szakemberekből álló expedíció januárban összesen öt rágcsálófajra bukkant Celebesz szigetén - tudósít a BBC.

Fotó: Jake Esselstyn / Louisiana State University

„Az ázsiai és az ausztráliai evolúciót kontextusba helyező expedíción voltunk a környéken" - mesél a felfedezés körülményeiről az ausztrál Victoria Múzeum emlősökkel foglalkozó kurátora, Kevin Rowe. „Egyelőre semmit nem lehet tudni ezekről a patkányokról, sem arról, hogy mennyire elterjedtek."

A rágcsálók evolúciójának szakértőjeként Rowe tudóstársaival együtt hat hetet töltött az országban, ahol helyiek segítségével próbálták megközelíteni a távolabb fekvő erdős területeket. „Néhány napon keresztül csapdákat helyeztünk ki éjszakára, így botlottunk az új patkányba"- emlékezik vissza Rowe. „Azonnal kiabáltam a kollégáimnak, rögtön tudtam, hogy egy új fajt találtunk.”

A befogott példányok látszólag egészségesek és jóllakottak voltak. Súlyukat 250 grammra becsülték. Rowe hozzátette, hogy hasonló patkányokkal már találkoztak a szigeten, azonban azok nem voltak teljesen azonosak a mostanival. „A tavalyi évben kétéltű és fogatlan patkányokat is találtunk a szigeten. Az evolúció hihetetlenül változatos élővilágot teremtett itt.”

Elmondása szerint az állat a „várakozáson felüli” egyedi sajátosságokat mutat. „Nyilvánvalóan teljesen egyedülálló az orra, ami disznóhoz hasonló. Emellett hosszú pofája és a megszokottnál nagyobb fülei vannak" - taglalja a kutató a patkány ismertetőjegyeit. A szeméremszőrzete is igen hosszú és dús, ami más ausztrál emlősöknél is megfigyelhető."

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.