A delfinek is megbeszélik egymással a problémákat

A palackorrú delfinekről eddig is tudtuk, a legintelligensebb földi lények közé tartoznak. és a kommunikációjuk is nagyon fejlett. De a kutatók csak most jöttek rá, hogy a hangokkal történő kommunikáció segíti az állatokat a csapatmunkában és problémamegoldásban is.

Egy floridai delfinkutató intézet a Dél-Mississippi Egyetem kutatóival karöltve jött rá, hogy a delfinek hanglejtése megváltozik, ha egy probléma merül fel közöttük. Vizsgálatuk során hat fogva tartott delfinnel kísérleteztek, amelyeknek egy zárt tartályban ételt adtak. A tartályt csak akkor lehetett kinyitni, ha együtt húznak egy kötelet, amely nyitja a zárat. A 24 kísérlet során csak két delfinnek nem sikerült kinyitnia az élelmet rejtő tartályt, a többiek viszont sikerrel jártak.

Két hím delfinnek pár perc alatt sikerült kinyitni a zárat, mert összefogtak. Két másik delfin is sikerrel járt, de sokkal hosszabb ideig tartott a folyamat. A kutatók ebből arra következtettek, hogy ha a delfinek párban dolgoznak, akkor sokkal eredményesebbek – írja a Newscientist portál.

A vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a két delfin között megváltozott a kommunikáció a nyitási folyamat során. A kutatók úgy vélik, hogy a vízi emlősök arra használják a hangjukat, hogy megoldják a közös problémákat.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.