'Napelem nélkül ne épüljön ház!'

A napelemek várható drasztikus árcsökkenése jelentősen átalakíthatja az otthoni energiahasználatot. A várható következmények egyike, hogy a bankok megjelennek a piacon a mostani lakáshitelekhez hasonló hosszú távú, alacsony kamatú napelem-finanszírozási megoldásokkal mindenki számára elérhetővé téve az autonóm áramtermelő rendszereket.

A szakértők egy része hosszabb távon olyan szabályozások felbukkanására is számít, amelyek az építési engedély feltételévé teszik a napelemek betervezését. Hasonló előírás a napkollektorokkal kapcsolatban már létezik például Spanyolország és Ausztria egyes részein -  írja az EU Energy Institute elemzésére hivatkozva a BBC News.

Napkollektor- és napelem-bemutató
Napkollektor- és napelem-bemutató. Az építkezéskor akkor is érdemes kialakítani a helyét, ha csak később lesz rá pénzünk

Az egységnyi felületre számított napelem-ár az elmúlt egy évben több mint 30 százalékkal csökkent, és az EU Energy Institute szerint a tendencia a következő esztendőkben is tartós marad. Az áresés egyik oka, hogy a folytonosan növekvő kereslet miatt a napelem-táblákat egyre nagyobb mennyiségben gyártják, ami a fajlagos előállítási költségek csökkenését eredményezi.

A másik tényező a támogatási programok terjedése - ezeknek ugyan elsődlegesen van ugyan némi árnövelő hatásuk is, ám áttételesen - azon keresztül, hogy igen széles rétegek számára hozzáférhetővé teszik a napelem-technológiát, és gyorsuló ütemben bővítik az igényeket. Mindezek hatására, és a bevezetőben említett, piaci alapú pénzügyi konstrukciók megjelenése következtében a napelem-beruházások 2020-ra mindenféle támogatás nélkül is kifizetődővé válnak - állítja az EU Energy Institute.

A harmadik ok, amely a technológiát olcsóbbá teszi, a napelemek élettartamának meghosszabbodása. Az első napelemek felszerelése idején a szakértők 20 éves üzemidővel kalkuláltak, és a megtérülést is ennek figyelembevételével számolták. Kiderült azonban, hogy a legtöbb napelem sokkal tovább él: ma már 30 évnél idősebb táblák is szép számmal akadnak, és a nagy részük problémamentesen, komolyabb teljesítménycsökkenés nélkül üzemel. Így jelenleg már 40 éves tervezett élettartammal számolnak.

Ez azért jelentős, mert a napelemes áramtermelésnél a kezdeti jelentős beruházás után gyakorlatilag nincs szükség további ráfordításra - azaz, ha a befektetés az egyetlen költség, és nem 20, hanem 40 éven át termeli a bevételeket, az fajlagosan sokkal jobb mutatókat (olcsóbban termelt napáramot) jelent.

Az intézet elemzése szerint a napelemek gyorsabb terjedésének ma már nem technológiai okai vannak. Drasztikusan lerövidíthtné a megtérülési időket, ha az áramszolgáltatókat köteleznék, hogy minden körülmények között átvegyék a háztartásokban megtermelt, de éppen fel nem használt áramot. A másik kulcstényező a bankok hozzáállásának megváltozásának lenne: olyan hitelkonstrukciókra van szükség, amelyek könnyűvé tennék a napelemek megvásárlását.

Az Energy Institute szakértői úgy vélik, hogy ezzel a pénzintézetek nem sokat kockáztatnának, hiszen a napelem a hitel visszafizetéséig akár a tulajdonukban is maradhatna, a törlesztésre pedig fedezetet nyújtana a nappal termelt ingyenes áram. Ezekkel az eszközökkel el lehetne érni, hogy 2020 után már ne épüljön ház napelemes áramellátó rendszer nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.