'Megvédjük önt és számla'

Banki adatok megcsapolására szolgáló trükkös e-mailt kap(hat)nak az egyik hazai kereskedelmi bank ügyfelei. A részben cirill betűs címzésű, hibás magyarságú közlemény nem igazán meggyőző, ám a hasonló kísérleteknek a tapasztalatok szerint mégis sokan bedőlnek.

„Kedves MKB ugyfel ! Biztonsagi okokbol is felfuggesztettek a fiokjat, egy biztonsagi intezkedes, amelynek celja, hogy megvedjuk ont es szamla. Meg kell ujra az adatokat a folyo fizetesi merleg visszaallitja a mukodeset a fiokjat, es megerositi, hogy meg nem volt az aldozatok szamitogepes lopas. Meg kell ujra adja meg az adatokat a kovetkezo oldalon, hogy az ellenorzesi folyamat soran.”

Ha a kedves Olvasó nem leli a fenti szöveg értelmét, ne aggódjon: a hiba nem az Ön készülékében van. Az egyik magyar kereskedelmi bankra hivatkozó, ma érkezett „átverős” e-mail a legátlátszóbb, ugyanakkor a legveszélyesebb adathalász trükkök közé tartozik. Átlátszó abban a tekintetben, hogy a szöveg szemmel láthatóan fordítószoftverrel készült, méghozzá valószínűleg valahol Oroszországban (az eredeti e-mail címzéséban a magyar szavakban sok a cirill betű). Ugyanakkor veszélyes, hiszen a legérzékenyebb adatainkra kérdez rá. A levél alján egy link található, ahol a legfontosabb személyes és banki adatokat kelle(ene) megadni, tálcán kínálva a lehetőséget bankkártyánk, illetve számlánk kifosztására.

Ilyen átverésnek falószínűleg csak a legfigyelmetlenebb, illetve az online létezésben és bankolásban teljesen gyakorlatlan felhasználók dőlnek be, ám ilyenek is szép számmal vannak az e-mailezők között. Az ő kedvükért érdemes elismételni: a bankok sosem kérnek e-mailben bizalmas adatokra vonatkozó „adatfrissítést”.

Az említett link egyébként egy olyan honlapra mutat, amelynek külalakja a megtévesztésig hasonlít az MKB NetBankár szolgáltatásának nyitólapjához. Az MKB a saját (valódi) honlapján már közleményben figyelmeztet az átverés veszélyére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.