2040-re eltűnhet az Északi-sark jege

Az Északi-sark jege szeptemberre minden idők negyedik legkisebb felületére zsugorodott a Jeges-tengeren. A hó és jégadatokat rögzítő amerikai központ jelentése szerint a jéggel fedett sarki terület idén nyáron mindössze 4,4 millió négyzetkilométerre csökkent. A jég egy év alatt 621 600 négyzetkilométerrel csökkent, ami jelentős veszteség.

Az adatokat az AP jelentése szerint 1979 óta rögzítik, s az 1980-as csúcsévben még 7,5 millió négyzetkilométeres jég fedte az északi sarkvidéket. A nyári minimum viszont 2012-ben volt, ekkor az északi tenger mindössze 3,3 millió négyzetkilométeres része jegesedett el. Habár a jegyesedés mértéke évenként némileg eltér, a trend határozottan kivehető és a csökkenés irányába mutat.

NASA

Ha ötévenkénti időszakokat néztek, akkor a megfigyelés kezdeti időszaka és az utóbbi öt év átlaga között 38 százalékos a különbség. Jóllehet néhány klímakutató úgy vélte, a sarki jég állapota helyrejöhet, a változások iránya nem igazolja ezeket az optimista jóslatokat.

A teljes Föld átlagos éghajlata egyébként a NASA és a NOAA nevű, óceánokat és légkört vizsgáló amerikai szakhatóság jelentései szerint több mint száz éve idén volt a legmelegebb.

Számítógépes modellek 2040-re azt mutatják, hogy bizonyos nyarakra teljesen eltűnhet a sarki jég a Jeges-tengeren. Ezzel ellentétben a Dél-sark jege, amely az elmúlt években mennyiségi rekordokat ért el, átlagosnak mondható.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.