Okos telefon, intelligens hálózat

Tavaly szinte egyetlen csúcskészülék sem debütált a Mobile World Congressen Barcelonában, az iparág legfontosabb seregszemléjén idén viszont több is: mégsem ezek voltak a legizgalmasabbak.

Megjelent a Samsung Galaxy S5, amit mindenki epedve várt, de egy arab twitteres lelőtte a poént egy, a készülékről készített fotóval. Maga az S5 nyilván remek kütyü, de semmi újat nem hozott: tizenhat megapixeles kamerát, a home (főmenü) gombba épített ujjlenyomat-olvasót, némileg nagyobb méretű és felbontású kijelzőt és esztétikus hátlapot. Megjelent a Huawei Ascend G6 is, amely egy vékony, elképesztő nagy teljesítményű 4G-s telefon, s kapható arany-rózsaszín kivitelben is.

Ez utóbbi már trendértékű, az arany színű, valamint a színes készülékek sok gyártó kínálatában jelennek meg. A Huawei fejlesztéseire azonban nemcsak a még ezenkívül piacra dobott két tablet miatt érdemes figyelni, hanem azért is, mert ez a cég adja el a világon a harmadik legtöbb okostelefont. A legjobb kütyüjük azonban az az LTE router volt, amely megfelelő hálózatokon 300 MB/s sebességű mobilnetkapcsolatot is létre tud hozni, s tíz órán át elektromos ellátást sem igényel ehhez a mutatványhoz.

Ha már gyors internet, a Huawei standján volt a legérthetőbb, legszemléletesebb ábra arról, mit is tud majd az ötödik generáció, ami a jelenlegi elképzelések szerint 2018–2020 között jelenik majd meg. Az egy milliszekundumos válaszidő, a tíz gigabites kapcsolat és az évtized végére 100 milliárd internetre csatlakoztatott eszköz (beleértve a gépeket és a testünkön viselt kütyüket is) olyan szuperhálózat lesz, amit ma még el sem tudunk képzelni.

Valójában a mai hálózatokat is nehéz elképzelni, így nem csoda, ha többen a beharangozásakor nem fogták fel, miért jelentős a Deutsche Telekom bejelentése arról, hogy 2016-ra a teljes páneurópai hálózata IP-alapúvá válik, s szerves egységként kezelik majd a mobil- és a vezetékes hálózatot. A Magyar Telekom hálózatának fele ma is IP, lévén idehaza csendes átállás zajlott. A projekt sikerét pont az jelenti, hogy mindezt az előfizetők nem vették észre.

A milliárd euró értékű fejlesztések mindenkinek más szempontból fontosak. A távközlési cégek a szolgáltatások azonnali és rugalmas testreszabását, az esetenkénti önjavító funkciót, valamint az alacsonyabb üzemeltetési költségeket látják benne, a felhasználók a nagyobb sebességet és a remények szerint nagyobb megbízhatóságot, miközben a tartalom- és szolgáltatásfejlesztők az üzleti lehetőséget. Mert az egyik legfontosabb előnye ezen újításnak, hogy az intelligens hálózat miatt drasztikusan lerövidül az az idő, amíg az okostelefonra kitalált ötletből működő szolgáltatás lesz.

Vagyis, kinyílnak a kisebb fejlesztőcégek lehetőségei, akik ezentúl még könnyebben tudják ötleteiket elvinni a világpiacra, s ebben segítői, partnerei lehetnek a távközlési cégek – igaz, megváltozó üzleti modell mellett, ami azt jelenti: osztozni kell majd a szolgáltatásokból származó bevételeken. Hogy mi mindenre jó még az ilyen hálózat, az az Ericsson, a világ legjobb szállítójának standján látszott. Megtekintettünk például egy magyar fejlesztést, amely élőben mutatta, hogy az egyik működő spanyol hálózatról a másodperc törtrésze alatt milyen statisztikákat lehet leszedni, akár a forgalomról, akár a hibákról, akár az ügyfelek által éppen elköltött összegekről.

– Az egyszerű és olcsó üzemeltetés fontosságát jól mutatja a Philipsszel közös, lámpaoszlopba integrált bázisállomás, amely lényegében automatikusan integrálható be a hálózatba szükség esetén. Ki kell vinni a helyszínre, áramra kapcsolni, s a berendezés automatikusan felinstallálja, kalibrálja magát, majd bekapcsolódik az ügyfelek kiszolgálásába – magyarázta Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Persze a legjobb hálózatok és a legjobb szolgáltatások sem érnek egy fabatkát sem biztonságos fizetési lehetőségek nélkül, s a magyar Cellum egy ilyen innovációt mutatott be a nagyközönségnek: az OTP Bank mobiltárca-alkalmazását, amely bármilyen bankkártyával használható, elsőként hozták össze a MasterCard tavaly bemutatott fejlesztésével, a MasterPasssal, amely immár mintegy 30 ezer online kereskedőnél biztosítja azt, hogy a vásárlónak ne kelljen megbízhatatlan helyen beírnia a kártyaszámát, s mégis tudjon vele fizetni.

Hamarosan minden rugalmas lesz, nem csak a telefonok
Hamarosan minden rugalmas lesz, nem csak a telefonok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.