Reaktorpótló naperőmű

Egy paksi reaktorblokk kapacitásával megegyező áramtermelő képességű, 395 megawattos naperőmű kezdte meg a működését Kaliforniában. A világ jelenlegi legnagyobb hasonló létesítménye 140 ezer háztartás áramellátását biztosítja.

A legnagyobb naperőmű címet közel egy évig egy egyesült arab emírségekbeli üzem birtokolta, ám a tavaly március elején átadott létesítmény immár csak a második a nemzetközi rangsorban. Az első hely immár a Kalifornia és Nevada határán mintegy 160 hektáron elterülő Ivanpah Solar Electric rendszeré, amelyet az NRG Energy, a BrightSource Energy és a Google hozott létre (az internetes vállalatóriás pénzügyi befektetőként régóta jelen van a megújulóenergia-iparban, és egyre inkább szakmai befektetőként viselkedik).

Az Ivanpah erőműben összesen 300 ezer számítógép-vezérlésű tükör irányítja a Nap sugarait a központi vízmelegítő toronyra, a felforralt víz segítségével hagyományos gőzturbinák termelik az áramot. A környezetkímélő megoldás évi 400 ezer tonnával csökkenti az érintett államok szén-dioxid-kibocsátását – körülbelül ugyanannyival, mintha 72 ezer autót kivontak volna a forgalomból.

 

 

Egy csoport a háromszázezer naptükörből
Egy csoport a háromszázezer naptükörből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.