Windows XP: tűrik, de nem támogatják

Bő két hónap múlva, április elején megszűnik a Windows XP gyártói támogatása, a Microsoft történetének eddigi (talán) legsikeresebb terméke nyugdíjba vonul.

A vonulás helyett persze lehetne akár a kényszernyugdíjazás kifejezést is használni – elvégre a cég saját maga tolja le a pályáról a még mindig nagyon népszerű operációs rendszert, hogy helyet csináljon az újabb Windows-változatoknak –, a felhasználókat viszont vélhetően a motivációknál sokkal jobban érdekli, hogy mi lesz a programmal április 8-át követően, azaz van-e élet a deadline után.

Az XP-nek részben az a baja, hogy „túlságosan” jól sikerült: kis erőforrás-igényű, stabil, és az átlagos felhasználói igényeket tökéletesen kielégíti, vagyis nincs ok lecserélni (nem véletlen, hogy – bár már 2001 óta létezik, vagyis lassan a kamaszkorba lép –, még mindig a második legelterjedtebb operációs rendszer a világon: minden 100 személyi számítógépből 25-ön jelenleg is XP fut). Ez azonban csak a júzerek számára jó hír – a gyártók jobban szeretik az olyan operációs rendszereket, amelyekkel elégedettek vagyunk ugyan, ám szívesen megvennénk helyette az újabb verziót. Az XP a Microsoft számára szinte már csak gondot jelent, bevételt viszont alig hoz. A váltás tehát részben a technológiai fejlődés, részben az üzleti racionalitás folyománya.

A legfontosabb információ, hogy az XP 2014. április 8. után is működik (a felhasználói licenc „örök életre” szól), attól tehát nem kell félni, hogy mondjuk a számítógép nem fog bekapcsolni. A terméktámogatás az operációs rendszerek esetében leginkább a biztonsági rések utólagos foltozását jelenti – nem feltétlenül azért, mert túl sok hiba került a szoftverbe a megíráskor, hanem inkább azért, mert általában az informatikában, illetve a sötét oldalon is fejlődik a technika (az XP még az okostelefonok, a Gmail, a YouTube és a Facebook előtti időkből származik), és az új alkalmazásokhoz, kártevőkhöz, illetve behatolási megoldásokhoz érdemes időről időre „hozzáfrissíteni” a programot. Valójában azonban gépek milliói működnek a frissítések leállítása mellett (vagy ellenére): ezt az opciót a felhasználó is beállíthatja, és sokan be is állítják, mert a minden ki- és bekapcsolásnál frissítésekre vadászó program alaposan lelassítja a számítógép használatát.

A Microsoft egy erősebb eszközt is bevet az XP-k „lekapcsolása” érdekében: a vállalat ingyenes vírusmentesítő és internetbiztonsági megoldása, a Security Essential nem lesz letölthető XP-re (de a már letöltött SE továbbra is frissül, jelen állás szerint 2015 közepéig). Léteznek más ingyenes pajzsok is, amelyek továbbra is kiszolgálják az XP-t.

Az XP-hez ragaszkodó felhasználó szempontjából a leglogikusabb megoldás a még elérhető szervizcsomag(ok) és frissítések mielőbbi letöltése. Végső soron megfontolandó lehetőség ugyanakkor, például, a Windows 7-re történő váltás – ez is stabil és viszonylag erőforrás-takarékos oprendszer, a felépítése és a kezelése hasonlít az XP-hez, a támogatását pedig 2020-ig garantálja a gyártó –, vagy akár a Windows 8 is: az újabb programok nemcsak a nehezen körülhatárolható felhasználói élményben nyújtanak többet, hanem a szolgáltatásválasztékuk is bővebb és korszerűbb.

 

Nem jön több frissítés
Nem jön több frissítés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.