A Rosetta feléled

Közel háromévnyi hibernálás után, tegnap újra aktiválódott a Rosetta üstököskutató űrszonda – az az űreszköz, amit nem a tervezett időpontban indítottak el, és nem is az eredetileg tervezett üstökösön száll le. Különlegessége miatt idén mégis ez lesz az űrkutatás egyik slágereseménye.

Az üstökösök Naprendszerünk születésének idejéből maradtak fenn, többnyire jég, fagyott gázok, por és szerves anyagok alkotják őket. Azért fontosak, mert az olyan nagyobb égitestekben, mint például a Föld, az elmúlt évmilliárdok alatt jelentős változások mentek végbe, ezért nem őrzik változatlan formában az ősanyagot. Az üstökösmagok esetében más a helyzet: itt nagyon csekély volt a változás, ezért vizsgálatuk alapján következtetni lehet a Naprendszer kialakulásának folyamatára. Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) éppen azért építette meg hatszázmillió euróból a Rosetta űrszondát, hogy minél többet tudjunk meg erről a korai állapotról.

Eredetileg 2003. januárban akarták elindítani a Rosettát, de a startot el kellett halasztani, mert a szonda világűrbe juttatására kiszemelt Ariane–5 hordozórakéta hajtóműve egy hónappal korábban – két távközlési műhold pusztulását okozva – felrobbant. A szakemberek akkor úgy döntöttek, hogy nem kockáztatják a Rosetta végleges elvesztését, hanem egy későbbi időpontban másik üstökösre küldik el. Ez a későbbi időpont végül 2004. március 2-a lett.

A szonda tehát elindult, de nem az eredeti célponthoz, az 1948-ban felfedezett Wirtanen-üstököshöz, amelynek néhány kilométer átmérőjű magja körül egy éven keresztül mindössze egy kilométer távolságban keringett volna. A start késése miatt új üstökös után kellett nézni. Feltétel volt, hogy az üstökösnek akkora tömegűnek kell lennie, mint a Wirtanennek, hiszen ennek megfelelően tervezték a Rosetta keringő- és leszállóegységét. Hamar megtalálták az új célpontot, a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstököst. Azon ugyanazokra a kérdésekre kaphatnak választ – a leszállóegység fedélzetén elhelyezett műszerek méréseivel megismerhető annak a kozmikus gázfelhőnek a kémiai összetétele, amelyből egykor a Naprendszer és a Föld született –, mint a Wirtanen-üstökös esetében.

Azóta eltelt egy évtized, és az űrszonda egyre közelebb jutott célpontjához. A leszállóegység a tervek szerint 2014 novemberében ereszkedik le a száguldó üstökös felszínére, és ott egy éven keresztül végez vizsgálatokat. Az utazás közben különösebb esemény nem történt, mindössze annyit említünk meg, hogy 2008 szeptemberében a Rosetta elhaladt a Steins, 2010 júliusában pedig a Lutetia nevű kisbolygó mellett, utóbbitól mintegy 3160 km távolságban. A Lutetiát a Naprendszer kialakulása óta eltelt 4,5 milliárd év alatt számos becsapódás érte – az általuk okozott kráterek jól megfigyelhetőek a Rosetta felvételein. Emellett a felszínen sok apró szikla is látható. A szondát 2011-ben kikapcsolták, mert olyan messze került a Naptól, hogy a napelemek által szolgáltatott energia nem lett volna elegendő működésének biztosításához; csak a központi számítógép maradt készenléti üzemmódban. A menetrendnek megfelelően a szonda 2014. január 20-án, több mint kétéves „alvás” után, a fedélzeti számítógépbe korábban betáplált program alapján ismét aktiválódik.

Az Európai Űrügynökség által indított szondát egy kicsit mi is magunkénak érezhetjük. A Philae nevű leszállóegység energiaellátó rendszerének, fedélzeti számítógépének, egyes detektorainak kifejlesztése a BME, a KFKI és az SGF Kft. munkatársainak köszönhető. Pázmándi Tamás fizikustól tudjuk, hogy a leszállóegység végzi a legérdekesebb feladatot, hiszen a Naprendszer ősanyagát több műszerével is közvetlenül vizsgálja. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az SGF Kft. mérnökei fejlesztették a leszállóegység hibatoleráns központi vezérlő és adatgyűjtő számítógépét. Ennek szoftverét a mai napig is finomítják. Ez a számítógép vezérli majd a leszállás folyamatát, megkeresi a rádiókapcsolatot a keringőegységgel, amely továbbítja a Földre a mérési adatokat. A számítógép további jelentős feladata a leszállóegység energia- és hőmérsékleti egyensúlyának biztosítása a jelentősen változó környezeti körülmények között. A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoportja jelentős részt vállalt a leszállóegység tápellátó rendszerének fejlesztésében és megépítésében.

A Philae berendezéseinek és műszereinek el kell viselnie a vákuumot, a magas sugárzási szintet, a rendkívül alacsony és később a rendkívül magas hőmérsékletet, valamint a küldetés során felmerülő mechanikai terheléseket is. Egy-egy mérőműszer esetleges meghibásodása még tolerálható, de a tápellátó rendszer meghibásodása az egész leszállóegység működésképtelenségét okozná; folyamatosan és megbízható módon kell működnie a világűr zord környezetében. Ennek érdekében a rendszert úgy alakították ki, hogy ha bármely részegységében hiba lépne fel, akkor is képes legyen ellátni valamennyi funkcióját. Pázmándi Tamás szerint a felszíni működés időtartamát legalább egy hétre tervezik, de optimális esetben több hónapon keresztül működhet a leszállóegység. Az űrszonda jelenleg körülbelül 4,5 csillagászati egységre, azaz mintegy 675 millió kilométerre van a Földtől.

Az Európai Űrügynökség archív képén a Rosetta űrszonda (fent) látható, amint a Philae-leszállóegységet lebocsátja az üstökös felszínére. Az ábra nem méretarányos, mert a Rosetta napelemeivel együtt is 32 méter széles, míg az üstökös magjának szélessé
Az Európai Űrügynökség archív képén a Rosetta űrszonda (fent) látható, amint a Philae-leszállóegységet lebocsátja az üstökös felszínére. Az ábra nem méretarányos, mert a Rosetta napelemeivel együtt is 32 méter széles, míg az üstökös magjának szélességét négy kilométeresre becsülik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.