Térkép vagy leopárdbőr

Kik lehettek az első térképkészítők? Lehetséges, hogy már a neolitikum vadászó-gyűjtögető emberei is megpróbálták megörökíteni környezetüket, hogy ahol egyszer már jártak, oda legközelebb visszataláljanak?

Most egy nem is új törökországi lelet friss értelmezése körül zajlik a vita. Ez a kőkorszaki falfestmény egy friss tanulmány szerint egy vulkánkitörés legrégebbi ábrázolása, és talán a világ egyik legrégebbi térképe.

1963-ban James Mellaart régész egy nagyméretű, mintegy három méter széles falfestményt talált Catalhöyükben, a legnagyobb ismert kőkorszaki településen. Értelmezése szerint a képen egy város alaprajza látható, egy kettős kúpú vulkánnal, a Hasan Daggal, mely éppen kitörési szakaszban volt. Axel Schmitt, a Kalifornia Egyetem (Los Angeles) vulkanológusa azonban szkeptikus volt, mert nem volt rá bizonyíték, hogy a város lakói szemtanúi lehettek-e a tűzhányó kitörésének. Schmitt és munkatársai azonban időközben találtak bizonyítékként is elfogadható tényezőket, melyekről nemrégiben egy denveri geológiai konferencián számoltak be, és a PLOS ONE-ban publikálták. Megmászták a kereken3200 métermagas Hasan Dagot, és kőzetmintákat gyűjtöttek be a hegy csúcsrégiójából és lejtőiről egyaránt; olyan törmelékrétegekből, amelyek a kitörés során képződtek. Amintákból kinyert cirkonkristályok radiometrikus elemzése során kiderítették, hogy a kőzet nagyjából 9000 éve keletkezett, vagyis egyidős a falfestménnyel. Schmitt szerint a festmény a kitörés aránylag pontos ábrázolását adja.

Teljesen más a véleménye Stephanie Meece-nek (Cambridge Egyetem), aki szerint a vulkán rajza nem más, mint egy leopárdbőr, a „város” pedig absztrakt ábrázolások halmaza. Lehet, hogy a mai idők geológusai számára úgy néz ki, mint egy Stromboli típusú vulkánkitörés, de tisztára olyan, mint egy leopárdbőr – mondja. A vidéken abból a korból ismertek más állatábrázolások is, de egyetlen sincs, ami tájat, vagy vulkánkitörést ábrázolna.

Tény, hogy az ősi rajzok egy részéről nagyon nehéz megállapítani, hogy valójában mit ábrázolnak. Keith Clarke térképész (Kaliforniai Egyetem, Santa Barbara) szerint százszázalékosan nem mondható rá, hogy térkép, de a geológiai adatok alapján egyre inkább hajlik Schmitték elképzelésének elfogadására.

 

A kérdéses falfestmény
A kérdéses falfestmény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.