Mágneses kutyaszimat

Cseh kutatók érdekes dolgokra figyeltek fel kutyasétáltatás közben. Az ebek – valamilyen rejtélyes oknál fogva – többnyire észak–déli irányban kuporodnak le a dolgukat végezni.

Mintha észlelnék a Föld mágneses terét és alkalmazkodnának hozzá. A természetben közismert, hogy bizonyos állatfajok, többnyire madarak, észlelik a geomágnességet, ami befolyásolja a mozgásukat is. Kutyákról ezt eddig nem tudták. A lelkes cseh csapat, az előzetes megfigyelések után szigorúan ellenőrzött kutyasétáltatásba kezdett. Hetven különféle fajta eb ürítés közbeni viselkedését jegyezték fel, közel 2000 alkalommal.

Igyekeztek minden külső körülményt azonosítani, és ennek megfelelően értékelték a látottakat. Az első és legfontosabb szempont az volt, hogy ne legyen zavar a Föld mágneses terében. Kiderült, hogy bizonyos mértékű ingadozás már összezavarja a kutyák mágneses „szimatát”. Rendkívül fontos az ismeretlen, tágas tér, ahol nem kell védekező vagy figyelő pozíciót keresnie az ebnek. A póráz is oly mértékű zavaró tényező, ami elnyomja a mágneses tér érzékelését.

Ha az állat külső zavaró tényezők nélkül, nyugodt mágneses teret érzékel, akkor az esetek többségében az észak–déli irányban kuporodik le a dolgát végezni. A jelenség oka eddig még ismeretlen. Talán biztonságosabbnak érzi a kutya, ha a mágneses tér irányában helyezkedik el. Madarak esetében általánosan elfogadott, hogy a repülés közbeni tájékozódás eszköze a mágneses tér érzékelése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.