Hőtérképes teszt

A vér „hőtérképezésével” kimutatható a méhnyakrák – derült ki egy amerikai kutatásból. A plazmatermogram nevű eljárás a vérben lévő fehérjékre, köztük a daganat által létrehozott proteinekre fókuszál.

A kis létszámú csoporton végzett vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a teszttel nemcsak a méhnyakrákra, hanem a betegség előrehaladására is következtetni lehet.

A Plos One internetes tudományos folyóiratban ismertetett módszer azon alapul, hogy a vérben található fehérjék eltérően reagálnak a hőre, ez pedig a fehérjetartalom hőtérképén, vagyis termogramján mutatkozik meg. Az eljárást a méhnyakrák különböző stádiumában lévő 67 páciensen és négy egészséges önkéntesen tesztelték, hogy megnézzék, kimutatja-e a különbségeket a daganatos és az egészséges emberek vére között. Az eredmények alapján egy a korábbinál jóval kisebb beavatkozással járó szűrővizsgálatról sikerült bebizonyítani, hogy hatékony: a teszttel eldönthető, a betegség kezelést vagy csak folyamatos odafigyelést igényel-e.

A kommentárok leszögezik ugyanakkor, hogy a kutatás során igen kevés résztvevőt vizsgáltak, ezért egyelőre nem tudni, szélesebb körű használatnál mennyire bizonyul pontosnak és megbízhatónak az új metódus. (H. M.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.