Szimat az életért

Riasztó szám: évente több mint 65 ezer ember hal meg melanómában (bőrrákban), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint. Jelentősen csökkenthetők azonban a kockázatok, ha a betegséget nagyon korai stádiumában lehet felismerni.

Szerencsére van rá lehetőség, ha nagyon hamar észreveszik a bőrnek akár a csekély elváltozását, vagy az anyajegyek elszíneződését, esetleg némi nagyobbodását. Ám az esetek nagy részében sem a páciens, sem az orvos nem figyel fel rájuk. Ígéretesnek tűnik azonban a prevencióban egy új módszer, amelyről az IEEE Spectrum folyóirat számolt be. A. T. Charlie Johnson és munkatársai a Pennsylvaniai Egyetemen a nanotechnikát hívták segítségül egy elektronikus „orr” kifejlesztéséhez, amellyel igen korán ki lehet mutatni a kórt.

Már régről ismert, hogy testünk olyan szagokat bocsát ki, amelyek specifikusak lehetnek bizonyos betegségfajtákra. Ilyen például a dimetil-szulfon, egy úgynevezett illékony szerves vegyület (angol rövidítéssel: VOC). Ám ezeket az anyagokat az emberi szaglórendszer nem érzékeli, mert rendkívül kicsi a koncentrációjuk. Más a helyzet a kutyákkal, akiknek – kísérletek szerint – egyes fajtái különösen érzékenyek például arra, hogy az emberi leheletből felismerjék a tüdőrákot. Persze könnyű a kutyáknak, mert nekik mintegy hatvanszor annyi szagérzékelő receptoruk lehet, mint az embereknek.

A kutyák biológiai tulajdonságai adták az ötletet a kutatóknak, hogy eljárásukkal emberi kipárolgásokból próbálják azonosítani a melanóma előfordulását. Olyan berendezést fejlesztettek ki, amelynek a szenzorát képező szén nanocsöves tranzisztorokat DNS-molekulákkal borítottak. Az érzékelést végző berendezésben a mintának vett emberi bőrkipárolgás interakcióba lép a DNS-füzérrel, ez változásokat idéz elő a nanocsöves tranzisztorok jellemzőiben, villamos jel keletkezik, amelyet aztán a műszer elemez és kijelzéseket ad. Amellett nemcsak a bőr kipárolgását lehet alkalmazni a ráktünetek vizsgálatára, hanem a páciens nyála, vére vagy vizelete is használható e célra – mutat rá Johnson. Fontos lehetőséget jelent az is, hogy nemcsak a kórt lehet így korai stádiumában előre jelezni, hanem a folyamatok előrehaladását, a kezelések hatékonyságát is figyelemmel lehet kísérni.

A fejlesztések ígéretesnek tűnnek, már csak azért is, mert a gyártóvállalattal közösen készítik elő a terméket a klinikai tesztekhez. Ha valóban beválik az elektronikus „szimat”, akkor jó eséllyel lehet egyénre szabott megfigyeléseket és kezeléseket is elérni vele, sőt még arra is alkalmas, hogy az esetleges téves pozitív diagnózisokat – amelyek óriási lelki károkat okozhatnak – is ki lehessen szűrni vele.

 

Az érzékelő szén nanocsöveit DNS-molekulákkal borították
Az érzékelő szén nanocsöveit DNS-molekulákkal borították
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.