Házilag is modellezhető az éghajlat

A klíma és az időjárás alakulásának megértése egyszerűbb, mint gondolnánk, ráadásul hozzájárul a kockázatcsökkentő egyéni és közösségi döntések meghozatalához, illetve a hurrikánok, tájfunok és egyéb szélsőséges jelenségek megelőzéséhez – állítják annak a modellező programnak az alkotói, amelynek segítségével bárki egyedileg is felkészülhet a következő hetek-hónapok időjárására.

A National Autonomous University of Mexico környezetföldrajzi kutatóközpontjának szakértői által kifejlesztett Moclic (Monitoring Climate Change, a klímaváltozás monitorozása) elnevezésű szoftver képes összegyűjteni, rendszerezni és következtetések levonására használni az egyes régiókban az éghajlat különböző elemeiről összegyűjtött adatokat. Francisco Bautista Zúniga, a Moclic program vezetője szerint az egyik legkézenfekvőbb alkalmazási terület a mezőgazdaság: a szoftver segítségével nagyon könnyű összefüggéseket találni a csapadékadatok és a terméseredmények között, sőt igen pontos termésbecsléseket is lehet készíteni. Előre jelezhető a talaj kiszáradása is – ami sokszor egy hosszabb, akár több évig tartó folyamat –, lehetővé téve, hogy az érintett területeken szárazságtűrőbb fajták vetőmagját ültessék el, illetve optimalizálják és koncentrálják az esővízgyűjtő vagy a csöpögtetve öntöző rendszerek működését. A feldolgozott adatok nemcsak a csapadékeloszlás, hanem például az erózió területi alakulását is előre jelezhetik.

A ScienceDaily által ismertetett alkalmazást az egészségügyben is használják, bizonyos időjárási tendenciák ugyanis a frontérzékenységen túl más panaszokra, így például egyes bélbetegségekre is hatást gyakorolnak, és az egyikről a másikra (tehát akár a megbetegedésekről a várható időjárás alakulására is) meglepően hatékonyan lehet következtetni.

A feldolgozott adatokat meg lehet osztani a szövetségi hatóságokkal, így időben meg tudják kezdeni a felkészülést például egy várható nagy árvízre vagy szélviharra. A szoftver Windows alapú, és az országos vagy a helyi meteorológiai szolgálatoknál rutinszerűen képződő adatokkal „táplálható”, ugyanakkor lokálisan is nagyon megbízható prognózisokat tud készíteni például a várható hőmérsékleti maximumokról, illetve minimumokról (hasonló modellező programok eddig is léteztek, de azok alapvetően a globális éghajlatot modellezték, és abból vezették le a lokális eredményeket – a Moclic viszont alapértelmezésben a helyi szintre koncentrál). A használata nagyon egyszerű, így – a készítői szerint – „a politikustól a családi gazdálkodóig és a diákokig” bárki képes a működtetésére. Ha tömegesen kezdik használni, annak a fejlesztők reményei alapján érezhető hatása lesz az időjárás által okozott károk csökkenésére és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.