Nem mind kazán, ami fénylik

A budapesti Corinthia Hotelben tegnap ionkazánt fabrikált Kardos Ferenc energetikai szakértő, a Magyar Hőszivattyú Szövetség etikai bizottságának tagja.

A konnektorból áramot vezetett egy pohár vízbe, majd hogy fokozza a hatást, konyhasót szórt a pohárba – a folyadék szépen, gyorsan forrásnak indult, időnként jelentős szikrákat szórt a vízben álló két drót. Gázmágnest, kavitációs kazánt a szakértő nem hozott, de az ionkazánnal együtt ezeket is olyan példaként említette, amik a hiszékenységre (tudatlanságra) építve csalnak ki pénzt az emberektől.

Veresegyházi Béla, a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szerkesztője szerint a gazdasági válság költségcsökkentő megoldásokra kényszeríti az embereket. Ezt az igényt látva sokan ajánlanak fantasztikus technikákat, ám ahelyett, hogy segítenének, költséges megoldásokba kergetik a hiszékenyeket.

Rezsicsökkentésből rezsinövelés lesz. Sokan olyan berendezéseket vásárolnak, amelyek forgalmazói a fizikai törvényeket semmibe véve ígérnek olcsó fűtést vagy kisebb fogyasztást. Az ionkazán lényegét az egyik forgalmazó a következőképpen magyarázza: „a melegítés folyamata a kazánban ionizáció által történik, amelynek során energia hatására elektronfelvétellel vagy -leadással negatív, illetve pozitív elektromos töltésű részecskék képződnek semleges atomokból, molekulákból. Ezek a részecskék a negatív és a pozitív elektródák felé mozogva energiát termelnek, azaz a melegítés folyamata egyenes úton történik az ionizációs kamrában, közvetítő fűtőbetét nélkül”.

A szavaknak külön-külön van értelmük, együtt azonban semmi. Az ígéretek között szerepel, hogy az ionkazán háromszor nagyobb teljesítményű gázkazánt képes kiváltani – ugyanakkor a hazai minősítések, forgalmazási engedélyek az ionkazánok többségénél hiányoznak. Kardos Ferenc szerint a magyar piacon idén tavasszal megjelent ionkazánról azt állítják, hogy az orosz hadiipar féltett kincse vásárolható végre meg. Ebből annyi igaz, hogy az első példányok valóban oroszok voltak.

Ionkazánt a szakértő szerint csak az telepítsen, akinek háza tetején hatalmas (szintén nem olcsó) napelemrendszer ad áramot, vagy éppen lopja az áramot. Egyébként a fűtési költség a többszöröse lesz a hagyományos fűtésnek. Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének Elnöke szerint a másik energiaspóroló „megoldás”, a gázmágnes nem csinál semmit. Ezek a permanens mágnesek kereskedelmi forgalomban kaphatók, de energiaspórolásra tökéletesen alkalmatlanok – a gázmágnessel kapcsolatos akkreditált mérések eredményei nem mutattak ki energiamegtakarítást. (A gázmágnes az ígéretek szerint nagy erejű mágneses teret hoz létre, amelyen áthaladva a gázmolekulák feltöltődnek, és taszítani kezdik egymást. Mivel a különálló részecskék jobban porlaszthatók, és a gáz jobban el tud keveredni a levegővel, tökéletesebb lesz az égés.)

Versits Tamás szerint megfelelő szöveggel könnyen átverhető a magyar. Egy jól elhelyezett, hívószavakat – energiamegtakarítás, környezetbarát, alacsony rezsi – tartalmazó mondat segítségével az emberek rávehetők a vásárlásra. Egy kazán fogyasztása azonban nem a gázmágnes miatt csökken, legfeljebb azért, mert a mágnesezés közben az addig rosszul beállított kazán működését optimalizálták. De ennek semmi köze a mágneshez. Arra sem árt ügyelni, hogy egyetlen készülék hatásfoka sem haladhatja meg a száz százalékot. Nem lehet több energiát kinyerni, mint amennyit bevittünk.

Márpedig a harmadik „mágikus” fűtőrendszer, a kavitációs kazán esetében egyes forgalmazók azt ígérik – erre Csiha András, a Debreceni Tudományegyetem épületgépészeti tanszékének nyugalmazott docense hívta fel a figyelmet –, vagyis a hirdetések azzal etetik be a delikvenseket, hogy ez esetben a bevitt energia három-ötszöröse hasznosul. A kavitációt (buborékképződést nagy sebességű folyadékban) mesterségesen, céltudatosan idézik elő: speciálisan kialakított víztérben villanymotorral forgatnak furatokkal ellátott „kavitációs testet” (gyűrűt, dobot, tárcsát), a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet – vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé.

Ez eddig teljesen rendben is volna (bár kétszeres energiaátalakítás = kétszeres veszteség), ha az eljárás hirdetői nem állítanák magabiztosan és nagy hangon, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, ami viszont abszolút képtelenség, ellentmond az energiamegmaradás alaptörvényének!

Az épületgépész szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy megfelelően karbantartott készülékekkel, körültekintő falszigeteléssel és nyílászárócserével sokkal jobban le lehet szorítani a fűtési költségeket, mint „különleges” csodaberendezésekkel. Ezek legtöbbje egyszerűen nem működik, de van, amelyik kifejezetten veszélyes megoldás. Arra is figyelmeztetnek, hogy ezek a technológiák a világhálón terjednek, szaklapokban, ellenőrzött tartalmat szolgáltatóknál azonban nem.

Kardos Ferenc és ionkazán-bemutatója
Kardos Ferenc és ionkazán-bemutatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.