Vissza a Starthoz

Csütörtöktől lehet (a Windows 8-tulajdonosok számára ingyenesen) letölteni a Microsoft új – illetve a hivatalos kommunikáció szerint frissített – operációs rendszerét, a W 8.1-est.

Túlzás lenne azt állítani, hogy „a Windows újra a régi”, az viszont kijelenthető, hogy a program ellentmondásos fogadtatású részleteit általában a korábban bevált megoldásokhoz történő visszatéréssel orvosolták. Középkategóriájú autók generációit adták el a gyártók azzal az ígérettel, hogy „ez már tényleg olyan jó, mint a Golf”. A Windows esetében egy saját gyártmány, az XP jelenti az örök viszonyítási alapot: az ősöreg program olyan jól sikerült, hogy azóta is fojtogatja az operációsrendszer-piacot (ma már főleg csak a Microsoftét), és a vevőket különféle, mérsékelten vagy fokozottan erőszakos trükkökkel kell rávenni, hogy az újabb verziókra váltsanak.

A Windows 7-nek elsősorban a funkcionalitásával, a 8-nak pedig a megjelenésével sikerült kibújnia a nagy előd árnyékából, osztatlan közönségsikert azonban egyik sem aratott. Pedig a Windowst – Android ide, OS X/iOS oda – még mindig nagyon sokan ismerik és használják (talán azt is megkockáztatnánk: szeretik), ezért a szakértők joggal feltételezik: egy igazán kapós Windows-verzió nemcsak a Microsoft-részvények árfolyamának, hanem a tetszhalott hardverpiacnak is lendületet adhatna.

A W 8 esetében nem igazán jött be ez a várakozás, így most a 8.1-nek kellene teljesíteni a már-már lehetetlennek látszó küldetést: egyszerre fellendíteni a PC-, a tablet- és az okostelefon-eladásokat. A W 8 a védjegyének számító csempés megjelenéssel – amelynek lényege, hogy az összes fontos alkalmazás kint van az asztalon, különböző színű téglalapok (a „csempék”) alatt – vizuálisan valóban új korszakot nyitott, ám rengeteg kritikát is kapott. Az alapszintű júzerek elsősorban azt kifogásolták, hogy nehéz megtanulni a használatát – azaz a korábbi windowsos jártasság nem sokat segít az új rendszer belakásában –, a haladóbbak pedig például a Bluetooth-kezelés nehézkességét, vagy a W 8-hoz használható driverek szűkös választékát tették szóvá.

Ami pedig mindenkinek hiányzott, az a megszokott Start menü (azaz a hagyományos asztalelrendezés – ezek szerint a csempéket csak nézegetni szerették az emberek, használni már kevésbé), meg a legfontosabb programokat és alkalmazásokat egyetlen kattintással előhozó Start gomb. Utóbbit automatikusan, mindenkinek visszaadja a W 8.1, az előbbinek viszont csak a lehetőségét (a Lenovo 8.1-gyel szállított gépein például lesz előtelepített Start menü).

Jön egy új, kifejezetten az érintőképernyős felületekhez hangolt Internet Explorer böngésző. Egyszerűbb lesz a keresés – a Google alternatívájának szánt Bing a gépen, az interneten és a felhőkben is keres –, a fizetős és az ingyenes alkalmazások letöltése, a videotelefonálás és a tartalmak megosztása, sőt a 3D-s nyomtatás is (utóbbit a piacon lévő operációs rendszerek közül állítólag egyedül a W 8.1 támogatja közvetlenül). Az alapértelmezett alkalmazásokat a rendszer automatikusan upgradeli majd.

A W 8.1 bizonyos értelemben visszakanyarodás a gyökerekhez, ám egyúttal egy új korszak nyitánya is: a Windows azt tervezi, hogy mostantól kisebb lépésekben, de gyakrabban fejleszti majd az operációs rendszert (ugyanúgy, mint a fő konkurensek). Ez az eddigi, más gyártóknál szerzett tapasztalatok szerint egyszerre előny és hátrány: sokkal kisebb megrázkódtatás egy frissítés, mint egy teljesen új környezet használatának megismerése, ugyanakkor messze nem biztos, hogy a megszokott, de külső forrásból származó appok általános érvényűen kompatibilisek lesznek majd a W 8 második, harmadik stb. nemzedékével is.

A számítógépek (és talán a tabletek) piacán az eddig megszerzett bizalom miatt még van idő a próbálkozásra – a használható méretű windowsos táblagépek első hulláma még csak mostanában érkezik –, az okostelefonoknál viszont kevésbé: ahhoz, hogy a Windows megvethesse a lábát ebben a szegmensben – új életet lehelve a Nokiába is – az kell, hogy a felhasználók az új platform mobilváltozatát az Androiddal és az iOS-szal azonos minőségűnek ítéljék.

Ebben természetesen az árazás is sokat segíthet: az OEM, vagyis az egyszer telepíthető változat várhatóan 30 ezer, a „költöztethető” verzió pedig 35-40 ezer forintba kerül majd, utóbbi tehát lényegesen olcsóbbnak ígérkezik, mint amennyibe a W 8 került. A W 8 tulajdonosai pedig – mint fentebb utaltunk rá – ingyen válthatnak 8.1-re, ami talán azok számára is megfelelő csáberőt jelent, akik már összebarátkoztak a 8-assal.

Japán PC-gyártók előzetesen Windows 8.1-re installált legújabb modelljeikkel az operációs rendszer pénteki tokiói bemutatóján
Japán PC-gyártók előzetesen Windows 8.1-re installált legújabb modelljeikkel az operációs rendszer pénteki tokiói bemutatóján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.