Ötvenezer éves polírozó

A Neander-völgyi ember készítette mai tudásunk szerint elsőként felületek polírozására a csontcsiszolót, amelyhez nagyon hasonlót használnak ma is a bőriparban. Régészek a Neander-völgyiek által 40 000-50 000 éve lakott lelőhelyeket tártak fel, ahol Európa legrégebbi, speciálisan kialakított csonteszközeit találták meg.

Az enyhén meghajlított, keskeny, hosszú csiszolókat szarvasbordából készítették, és feltehetően az állati bőröket tették tartósabbá, lágyabbá és vízállóbbá velük. A kifinomult eszközök fajunk, a mai ember Európába érkezte előtt készültek, vagyis a Neander-völgyi ember nem a mai embertől leste el készítésüket.

Ez tehát az egyetlen olyan eszköz, amelyet ma is használunk, de igazolhatóan a Neander-völgyiek találmánya.

A polírozó elkészítése nagy szakértelmet feltételez, mivel a célra a legmegfelelőbb anyagot használták fel. A csont kemény, de rugalmas, bőrkikészítésre jóval alkalmasabb a kőnél, amely merevsége miatt kiszakíthatja az anyagot, és a kezet is megvághatja – nyilatkozta Shannon McPherron, a lipcsei Max-Planck Intézet munkatársa a LiveScience-nek kutatásáról, amelynek eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) szakfolyóiratban tették közzé.

Marie Soressi kutatásvezető, a Leiden Egyetem munkatársa találta meg az első nagyobb polírozótöredéket a délnyugat-franciaországi Pech-del’Azé-barlangban. A lelőhelyen 51 000 éve ott élt Neander-völgyi gyermek koponyája és egyéb Neander-völgyi lelet került elő, de nyoma sincs annak, hogy a mai ember is lakta volna a barlangot.

Nem sokkal később a McPherron vezette kutatócsoport 35 kilométerrel távolabb, Abri Peyronyban egy szikla alatt három hasonló, de kisebb, töredékes polírozót fedezett fel. A szénizotópos mérések az eszközök korát 41000-48000 évesre tették.

A kisebb polírozókat feltehetően gím- vagy rénszarvasbordából készítették. Mindegyik polírozó végét lekerekítették, és egyik oldaluk fényesre volt csiszolva. A másik oldalhoz viszont nem nyúltak, meghagyták eredeti állapotában. A polírozók 20-40 centiméter hosszúak lehettek – mondta el Soressi a LiveScience-nek.

Az előkerült legnagyobb töredék, egy nyolc centiméter hosszú darab hegyén jól látható a használat során keletkezett kopásnyom. A kutatók elkészítették a leletek másolatát és kipróbálták, hogy a száraz bőrt meg lehet-e lágyítani velük. Sikerrel jártak és a másolatok hegyén hasonló kopásnyomok keletkeztek, mint amiket az eredetiken megfigyeltek, ám kiderült az is, hogy a kisebb hegyek az erősebb nyomásra könnyen letörhettek.

Már korábban is kerültek elő Neander-völgyi ember által készített eszközök, de ezek az elsők, amelyek igazi szaktudással, a megmunkálandó anyag, a csont szakismeretével készültek.

Chris Stringer, a londoni Natural History Museum paleoantropológusa szerint elképzelhető persze az is, hogy a Neander-völgyi a Közel-Keleten leste el a mai embertől a polírozó készítésének trükkjét, és aztán elterjesztette Európában ismeretét, de valószínűbb, hogy ő maga találta ki. Ami megint csak arra mutat, hogy ideje felülbírálnunk a Neander-völgyiekről kialakított képünket. Nekik fajunkénál nagyobb agytérfogata volt, képesek voltak nehéz körülmények között is életben maradni, összetett társadalomban éltek, és eszközöket készítettek. „Egyáltalán nem voltak hülyék” – nyilatkozta az új felfedezés kapcsán Stringer a The Guardiannek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.