A madarak fele kiveszhet

Az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) magát is meglepte legújabb kutatásával, mely szerint nagyságrendekkel több állatfaj van kihalóban, mint amennyit a szervezet által kiadott Vörös lista veszélyeztetettnek értékel – írja a New Scientist.

A madaraknak akár a fele még a mi életünkben eltűnhet, míg a kétéltűek harmada, a koralloknak pedig negyede valószínűleg nem lesz képes alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

Az állatok túlélési esélyeit sok tényezőt figyelembe véve modellezték a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátási trendek alapján. Megvizsgálták, hogy az élőhelytípusok hogyan fognak megváltozni, és az ott élő fajok miként tudnak alkalmazkodni ehhez: például a viselkedésük módosításával, élettani változásokkal vagy elvándorlással. Számításba vették, hogy merre terjeszkedhetnek tovább, nem áll-e valamilyen természetes akadály, például egy hegylánc az útjukba, milyen gyorsan szaporodnak, és mekkora a faj genetikai változatossága.

A kutatók az élőlények három nagy csoportját vizsgálták: a madarakat, kétéltűeket és korallokat. Azok a fajok kerültek az erősen veszélyeztetett kategóriába, amelyeknek az élőhelyeik gyorsan változnak a klímaváltozás miatt, ők maguk érzékenyek a változásokra, és kevéssé tudnak alkalmazkodni vagy elvándorolni.

Az eredmények nagyon ijesztőek! Ahhoz, hogy ilyen sok veszélyeztetett állatfajt megmenthessenek, óriási léptékű áttelepítő programok, kimeríthetetlen büdzsé és a védett területek jelentős kiterjesztése szükséges.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.