Élet a Marsról?

Bizonyító erejű támpontot talált egy amerikai kutató arra a sokak által vallott, de eddig kevés ténnyel alátámasztott elméletre, hogy a földi élet a Marsról származik, azaz mindannyian marslakó-eredetűek vagyunk. Steven Benner professzor, a floridai Westheimer Tudományos és Technológiai Intézet munkatársa tegnap, az Európai Geokémikusok Szövetségének éves firenzei találkozóján arról beszélt, hogy az élet létrehozásához nélkülözhetetlen bór és molibdén kizárólag a Marson létezett egykoron megfelelő formában.

Benner szerint ezen oknál fogva az élet a Marson alakult ki, majd egy onnan – vélhetően egy meteor becsapódás miatt – kilökődött szikla a Földre hullva hozta el az életet.

Elméletét arra alapozza, hogy az élet létrejöttében meghatározó szerepe lehetett a bórt és a molibdént tartalmazó ásványoknak. Ez a két elem azonban nem lehetett jelen megfelelő – az élet kezdetét jelentő molekulák atomjainak összekapcsolódását segítő – formában a földi élet kezdetekor, nagyjából hárommilliárd évvel ezelőtt. Például azon egyszerű oknál fogva, hogy akkortájt a Föld felszínén nagyon kevés oxigén volt, a marsi felszínnel ellentétben, miközben csak az oxidált molibdén segíti hatékonyan az életfeltételek kialakulást. Benner professzor szerint ez a bizonyíték tovább erősíti az élet marsi eredetét, és gyengíti azt a koncepciót, hogy az a Földön alakult ki.

Az élet eredetével kapcsolatos felvetések sorában már az idén is több közlemény jelent meg. Benner koncepcióját támasztja alá egy júliusi bejelentés: a manoai Hawaii Egyetemen (UH) működő, az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) kezelésében lévő asztrobiológiai intézet tudósai a Déli-sarkvidékről származó meteorit kémiai elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy a földi légkörön áthatoló meteordarab a Marsról származik. A földi szennyezőanyagok kiszűrése után pedig megállapították, hogy a marsi kőzet bőséges mennyiségben tartalmaz bórt, méghozzá legalább tízszer annyit, mint bármelyik korábban vizsgált meteorit. „A borátok valószínűleg fontos szerepet töltöttek be a földi élet kialakulásában, mert képesek szilárdan megkötni a ribózt, az RNS alapvető szénhidrát összetevőjét. Az általános felfogás szerint az élet korai szakaszában a ribonukleinsav az örökléshez szükséges információkat hordozó DNS előfutára volt” – idézte az MTI James Stephensont, az intézet kutatóját.

Márciusban a kaliforniai Berkeley Egyetem és a már említett Hawaii Egyetem tudósai arról számoltak be: kísérleteik szerint a világűrben megvannak a feltételek ahhoz, hogy két aminosavból álló dipeptidek alakuljanak ki, amelyek a fehérjék nélkülözhetetlen építőkövei, és minden élő szervezetben megtalálhatók. A Benner elképzelését szintén osztó kutatók véleménye szerint felfedezésük felveti azt a lehetőséget, hogy a szóban forgó szerves molekulák a világűrből érkeztek a Földre – akár üstökösök, akár meteorok felszínén –, ahol aztán elindították az élethez szükséges vegyületek létrejöttét. Jóllehet tudósok számos Földre hullott meteoriton találtak már olyan alapvető szerves molekulákat, mint amilyenek az aminosavak, mindeddig nem tudtak rábukkanni arra a komplex szerkezetű molekulára, amely elengedhetetlen feltétele az élet biológiai kialakulásának. Ezért úgy gondolták, hogy az élet kémiailag összetett eredeti forrását az ősi óceánokban kell keresni.

Nem tudni, hogy mi az igazság, ám egyre bizonyosabb, hogy a Marsnak és a Földnek egykor sokkal több közös vonása volt, mint manapság. Idővel a marsi atmoszféra elillant, és a felszíni vizek is eltűntek, de az egykori életnyomok megőrződhettek a kőzetekben.

Földi Mars-szimuláció Utahban
Földi Mars-szimuláció Utahban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.