A visszafordíthatatlan változások küszöbén

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szeptemberben megjelenő legújabb, immár ötödik jelentésének első kötetét a globális klímarendszer változásáról jövőre két újabb összefoglaló kötet követi.

2014-ben jön ki a változás természeti és társadalmi-gazdasági hatásaival foglalkozó második, illetve a veszélyes változások mérséklésére irányuló, lehetséges intézkedéseket taglaló harmadik kötet – tudta meg lapunk Faragó Tibortól, aki hosszú évekig (a környezetvédelmi minisztérium munkatársaként) részt vett az IPCC munkájában. A szervezet összefoglaló megállapításait több ezer szakember közreműködésével hozza meg, ők összesítik, értékelik a tudományos szakirodalomban már megjelent kutatási eredményeket. Az új jelentésből a korábbiaknál is egyértelműbben kiderül, hogy még több jel mutatja a földi környezet állapotának alapvető változását: emelkedik a légkörben a szén-dioxid mennyisége, és a felszíni átlaghőmérséklet most már 0,8 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás korszaka előtti szintet. Megszaporodtak az extrém környezeti jelenségek (mindenekelőtt a hőhullámok), fokozódott a gleccserek olvadása, tovább emelkedett a tengerszint.

A továbbfejlesztett klímamodellek legfontosabb üzenete, hogy ha nem történik semmi – nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátásának, az erdők irtásának üteme –, akkor elkerülhetetlen a felszín átlagos hőmérsékletének két Celsius-fokot meghaladó emelkedése. Ezt – vagyis a visszafordíthatatlan változások küszöbének tekintett értéket – kellene elkerülni, ezért lenne szükség egy újabb globális klímamegállapodásra. Az újabb tervek szerint 2015-re szeretnének nyélbe ütni egy ilyen egyezséget, de Faragó Tibor meglehetősen szkeptikusan látja ezen a téren a nemzetközi folyamatokat. A legutóbbi, Dohában tartott klímakonferencián az EU huszonhét tagállama és néhány, a globális klímavédelmet fontosnak tartó ország a kiotói jegyzőkönyv 2020-ig tartó folytatása mellett foglalt állást, és be is vállalta, hogy húsz százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, de ez nem sokat ér partnerek nélkül. Márpedig eddig nem tett ilyen számon kérhető kötelezettségvállalást az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Japán és Oroszország sem, s a gyors gazdasági növekedésű fejlődőknek is vállalniuk kellene, hogy lassítsák e gázok kibocsátásának növekedését (amire egyelőre szintén hiába várunk) – nélkülük sincs hatékony globális klímavédelem.

Faragó Tibor szerint nagyon hasznos az IPCC munkája, de ma egészen másként néz ki a világ, mint a környezetvédelmi egyezményeket hozó kilencvenes években. Nehezen képzel el például a szakértő jogilag kötelező, jelentős mértékű környezetvédelmi jellegű vállalást az Egyesült Államok vagy éppen Kína részéről, miközben a tengerszint-emelkedés miatt létükben fenyegetett szigetországok éppen ilyen vállalásokat is tartalmazó megállapodást sürgetnek. 

Elöntött New York – Demonstráció Cancúnban
Elöntött New York – Demonstráció Cancúnban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.