Ütött a telefon órája?

A Samsung hamarosan előrukkol a hónapokkal ezelőtt lapunkban beharangozott, telefonképességű okosórával, amely egyes elképzelések szerint a mobiltelefonok közvetlen utóda lehet.

A Galaxy Gear névre hallgató, elnevezésében is a gyártó sikeres okostelefon-családját idéző készüléket szeptember 4-én ismerheti meg a nagyközönség. A hivatalos bemutatóig nem tudható, hogyan fog pontosan kinézni a Galaxy Gear, de a szaksajtó feltételezései szerint valójában egy rugalmas kijelzőjű érintőképernyős telefon lesz, amelyet egy óraszíj-applikációval a csuklójára rögzíthet a felhasználó.

Egyelőre az sem világos, hogy a smartphone-hardver beépül-e a hajlítható karosszériába, vagy pedig egy hagyományos okosmobilban lapul majd, amelynek a Gear csak egy futurisztikus perifériája (második kijelzője) lesz, ugyanúgy, mint a már piacon lévő okosóráknál. Az viszont biztos, hogy a dél-koreai cég nagy durranásra készül, olyasmire, amely az Apple-nek az első iPhone vagy a Google-nak a Google Glass nevű okosszemüveg volt.

Ahhoz, hogy a Samsung Gear tényleg a kar köré tekeredhessen, nemcsak a képernyőnek kell hajlíthatónak lennie – a cégnek egyébként már van egy szabadalmaztatott flexibilis kijelzője –, hanem például az áramforrásnak is: a legkisebb lítiumion-akku is túl nagy ahhoz, hogy merev alkatrészként beilleszthető legyen egy rugalmas testű óra-telefonba. A kiszivárgott információk szerint az eszközben mozgásérzékelő, illetve GPS is lesz, és közvetlenül lehet vele hívásokat és e-maileket indítani és fogadni. A releváns prognózisok szerint az okosórák piaca 2014-ben robban – az idei félmilliós eladás jövőre megtízszereződik –, s ebben a Galaxy Gearnek minden bizonnyal fontos szerepe lesz.

A várva várt okosóra
A várva várt okosóra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.