A világító lúdfű kiverte a biztosítékot

A fénykibocsátó növények létrehozásával túl messzire mehet a DNS manipulálása.

A Glowing Plant (GP – ragyogó növények) -projekt a szegénység ellen küzdő KickStarter honlapján nemrégiben közzétett videóján a témavezető Antony Evans azzal érvelt a világító növények mellett, hogy a fenntartható fejlődést mi segíthetné jobban, mint az elektromosság nélkül, különféle növényekkel biztosított természetes világítás.

Az átlagemberek világító növények létrehozásába való bevonási szándékával a projekt másik, nem titkolt célja a szintetikus biológianépszerűsítése. A kampány persze azonnal kiverte a biztosítékot a szintetikus biológia (biológiai rendszerek manipulálása, vagy műszaki elvek alkalmazása a biológiára) ellenzői körében, hiszen a KickStarter anyagi támogatói között mintegy 6000 világító lúdfűmagot akarnak kiosztani otthoni termesztéshez.

A lúdfű azért világít, mert a szentjánosbogár és egy világító tengeri baktérium génjeire épülő szintetikus DNS-sel módosítják örökítőanyagát. Az ellenzők attól tartanak, hogy a kertekbe kiültetett világító növényekből a vad növényekkel való kereszteződés során a szintetikus DNS kikerülhet a természetbe, és ott elterjedhet.

Az aggodalom mértéke attól függ, mennyire sorolja valaki a Glowing Plant-projektet a szintetikus biológia illetve a sokkal ismertebb génmanipuláció hatáskörébe. A kettőt leginkább az élőlények újratervezésének és manipulálásának a mértéke különbözteti meg egymástól.

A hagyományos génmódosítás is gyakran használja természetes gének szintetikus variációját, hogy a megbütykölt szekvenciák jobban teljesítsenek a gazdaszervezetben. Ha ez szintetikus biológia, akkor a széles körben termesztett és fogyasztott GM-növények is a szintetikus biológia termékei. A Glowing Plant-projekt csapata a „csináld magad mozgalom” tagjának tartja magát, és lelkes amatőrök kezébe szeretné adni a kutató és ipari laboratóriumok génmanipulációs eszközeit.

Evans szerint, ha génpuskával juttatják be a módosított géneket a lúdfűbe, nem pedig a növénypatogén, ám a génbejuttatásokhoz használt Agrobacterium tumefaciens baktériummal, és a lúdfű egy adott tápanyagtól függő mutánsát használják gazdanövényként, akkor még csak engedélyeztetni sem kell a magok terjesztését.

Allison Snow, a transzgenikus növényekből való génvándorlást tanulmányozó amerikai kutató azt nyilatkozta a New Scientistnek, hogy a világításért felelős gének várhatóan nem jelentenek komoly ökológiai kockázatot, annak ellenére, hogy elkerülhetetlen a génvándorlás bekövetkezése, mivel a lúdfű elterjedt növény a mérsékelt éghajlaton. A GP-projektet sikeresnek, ám rossz ötletnek tartja.

Gyökértől a csúcsig fénylik a növény
Gyökértől a csúcsig fénylik a növény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.