Hátráló demencia

Egy friss brit tanulmány szerint a 65 évnél idősebbek körében drámai (vagy inkább örömteli) mértékben csökkent a demencia aránya. Az angol és walesi kutatásokra támaszkodó tanulmány szinte hihetetlen arányú, 25 százalékos visszaesésről számol be, ráadásul olyan okokat is mellékel az adatokhoz, amelyek érthetővé és másolhatóvá teszik az ott elért eredményeket.

Épp a közelmúltban publikáltak egy hasonló tanulmányt Dániában, ahol szintén az derült ki, hogy az időskorúak mentális képességei szignifikánsan jobbak ma, mint a 90-es években. A brit és a dán vizsgálatokat is a The Lancet tette közzé, azzal a kommentárral, hogy az egészségesebb és képzettebb lakosságot az időskori kóros elbutulás is kevésbé fenyegeti.

Szoros összefüggések mutatkoznak bizonyos egészségügyi intézkedések és a demenciakockázat között: akik például rendszeresen ellenőrzik a vérnyomást és a koleszterinszintet, azok körében ritkábban tapasztalható a szellemi leépülés (ami nem csoda, hiszen a betegségcsoport megjelenése gyakran érrendszeri károsodások következménye). Dallas Anderson, az amerikai National Institute on Aging szakértője a tanulmányt elemezve jelezte: hasonló trendek mutatkoznak az Egyesült Államokban is. Egy neves Alzheimer-kutató, P. Murali Doraiswamy (a Duke Universityről) mindehhez azt fűzte hozzá: megdőlni látszik az a feltételezés, hogy az egymást követő generációk ugyanolyan demenciakockázatnak vannak kitéve – korábban azt hitték, hogy a baby-boom generáció érintett korba érésével megduplázódik a demenciában szenvedők száma.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.