A Nokia visszavág

Ilyesmi legalább öt éve nem fordult elő: ha a Lumia 1020 forgalomba kerül, újra a Nokiáé lesz a legerősebb és a „legcoolabb” okostelefon, amit meg lehet vásárolni.

Kedvező fogadtatás esetén az ijesztő tudású kamerával felszerelt készülék akár vissza is ránthatja a finn gyártót a szakadék széléről, a márkák erősorrendjét ugyanis egyre inkább a legnagyobb profithányaddal rendelkező csúcstelefonok döntik el.

Az a 41 megapixeles képfeldolgozó szenzor, amellyel a héten bemutatott Lumia 1020 rendelkezik, nemhogy a telefonok, de a kompakt kamerák mezőnyéből is kilógna, hisz a Nokia masinájába beépített optikai képstabilizátor, illetve a xenon vaku sem számított eddig jellemzőnek a mobiloknál.

De a készüléknek a fentieken túl is – a képernyőátlón kívül, ami „csak” 4,5 hüvelyk – minden hardverjellemzője átlag feletti: az 1,5 gigahertzes, kétmagos Snapdragon Krait processzor, a 2 gigabyte RAM, a 32 gigabyte fix tárhely, illetve a 2000 milliamperórás akku így együtt szintén csúcsnak számít. A színválaszték viszonylag szerény (fehér, fekete és sárga színben rendelhető a telefon), az ár viszont önbizalmat sugall: az USA-ban kártyafüggetlenül 700 dollárba, azaz több mint 150 ezer forintba kerül majd a csúcsgép.

További 79 dollárért (17 ezer forintért) olyan tokot is vehetünk hozzá, ami tapintásra is fényképezőgépszerűvé teszi. Az elemzők egy része szerint borítékolható siker nemcsak a Nokiára férne rá, hanem a Microsoftra is (a Nokia Lumiák a Windows Phone operációs rendszert használják), az amerikai cégnek ugyanis – igazán kapós windowsos telefon híján – egyelőre minimális a részesedése az okostelefon-szegmensben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.