A hét híre: Mindennapi 3D-nyomtatónk

Légáteresztő végtagrögzítő, polgári felderítő drón – ezek a 3D-nyomtatós „termékek” jelentek meg ezen a héten. Feltűnő, hogy egyre gyakoribbak a 3D-nyomtató felhasználásával kapcsolatos hírek. A két legnagyobb berendezésgyártó pedig már a múlt héten egyesült.

A 3D-nyomtató orvosi felhasználása mondhatni klasszikus: évek óta készítenek egyedi fogtöméseket, csontpótló implantátumokat ilyen módon. Az áttörést a berendezés árának csökkenése – és a többé-kevésbé sikeres kézifegyver elkészülése – hozta meg. A röntgenfelvétel és a sérült végtag térbeli letapogatása alapján készült sín hálós szerkezetű, könnyű, elfér a ruha alatt, szilárdsága ellenére valamennyire rugalmas, lég- és vízáteresztő, valamint vízálló.

Egyetlen hátránya, hogy jelenleg mintegy 3 óra alatt készül el. Ezek egyike sem jellemzi a hagyományos, textilerősítésű kálciumszulfid- (gipsz-) alapú rögzítési módszert, viszont ez néhány percen belül elkészül. Így a 3D-nyomtatott sín egyelőre nem kerül be sajnos az állampolgári egészségügyi (tömeges…) ellátásba. Az új, polgári (mezőgazdasági, illetve környezetvédelmi) célokra is bevethető, 4 méteres szárnyfesztávolságú drón Angliában emelkedett a levegőbe.

Nem a teljes „sárkány” készült nyomtatással, csak a szárnyak töve, az üzemanyagtartály és a motortartó bak. Az aerodinamikai alkatrészekhez szénszál erősítésű műanyagot alkalmaztak – az eddigi legnagyobb, tisztán nyomtatott drón egyméteres fesztávolságú. Öt órát képes a levegőben tölteni, és csempészek felderítésére is használni fogják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.