Mi a baj a Windows 8-cal?

Aki az idén vásárolt bármilyen új PC-t, zömmel szomorúan vagy ingerülten vette tudomásul, hogy a Windows 8-as verziója volt előre telepítve. Ugyanis a legtöbben eléggé el vagyunk veszve a „csempés”, Start Menü nélküli kezelőfelületen. De a Win8 nem csak a kezelőfelületből áll.

Számtalan körülményt fel lehet róni a Microsoftnak (pontosabban a számtalan részleg közül az adott körülményért felelősnek – és a kommunikációnak). De határozottan le kell szögezni, hogy kivétel nélkül minden Windows-változat IT-szakmai szempontból jobb volt, mint az elődje. Most ne menjünk vissza a 2.1-ig, amely nem is került nyilvánosságra, a 3.11 for Workgroups például a hálózatkezelésben javult, a Windows 95-ben jelent meg a Start menü (a Word-Perfect Office 1994-es ikonsora nyomán…).

Az igazi 32 bites és többfeladatos Windows NT-ből lett a 2000, majd abból a kezdetben a memória- és gépigénye miatt sokat szidott XP – amelyet mind a mai napig (!) a gépek több mint harmadán használnak. Pedig a Windows 7 már megtalálta az utat a használók „szívébe”, minden jel arra mutat, hogy az XP-hez hasonlóan nem akarják majd elhagyni. És ez a Win8 egyik baja. Nem én találom ki, még a megjelenése előtt sokan megírták, hogy minek kell? Még el sem terjedt a 7-es, nem kell új. Túl hamar hozták ki. Kicsit messziről indítok: a piackutató intézetek jellemzően nyereségérdekelt vállalkozások.

Megbízásra végezik a felméréseiket, kutatásaikat. Valamikor 2010-ben, amikor az Apple iPad Amerikában már vadul sikeres volt, sorra jelentek meg az amerikai központú előrejelzések, hogy a tableté a jövő, a PC halott. Ezt egyrészt a többi hardvergyártó, másrészt a Microsoft maga is jelzésértékűnek vette. Elindították hát a tabletközpontú Windows fejlesztését. Csak hát a világ másképp alakult. Amerikán kívül az Apple iPad nem annyira népszerű és elterjedt, mert drága. Aztán ott van az Android-robbanás. Ezen a hullámon elképesztő mennyiségű androidos tablet került a piacra és a használókhoz.

A távol-keleti mobiltelefon-gyártók hamarabb reagáltak, mint akár a Microsoft, akár a klasszikus PC-márkák. Úgyhogy, mire meglett a Win8, addigra a tabletpiac megtelt androidos készülékekkel – és persze iPadekkel. „Már van tabletem, a PC-m ne legyen tabletes.” Ezért nem kell a Windows 8. Meg azért, mert a leggyakoribb beállításokat megint teljesen átszervezték, a használók tízezreinek több napba került, míg rájöttek, hogyan lehet egyáltalán kikapcsolni a gépet, és közben állandóan ott ugráltak a szemük előtt a nyomorult csempék. Több mint húszat kirak a Windows alapértelmezésben, ebből 15 soha nem kell. Le lehet őket „lőni”, át lehet rendezni, de hosszadalmas és fárasztó. Ezt nagyon elrontották.

Pedig a Win8 jó. Ahhoz, hogy mindenféle platformon ugyanaz a Windows futhasson, nagy rendet kellett tenni a szoftverben. Ettől ugyanazon a gépen gyorsabb, mint a Win7, és még robusztusabb, még megbízhatóbb lett. Megint javítottak a többfeladatos működésen, ügyesen átszervezték a gépindulást és a leállást, amitől a folyamat erősen megrövidült, ráadásul támogatják a hibrid, SSD-s és merevlemezes háttértárat. (De ezek a más módszerek okoznak is néha fejfájást a régebbi programoknak.) Nem én találom ki: most hozták nyilvánosságra, hogy még a nyáron bevezetik a Windows 8.1-et kikapcsolható csempékkel és a jó öreg Start menüvel. És még csak nem is a mi (a közönséges halandók, végfelhasználók) kedvéért. Hanem mert a cégek még nálunk is jobban utálták (értsd: nem voltak hajlandók bevezetni) ezt a csillogó-villogó, túl új Windows 8-at.

Steve Ballmer is magyarázza
Steve Ballmer is magyarázza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.