A Lendület nem ragad magával

Százöt pályázó közül egyetlen hölgyet sem találtak arra alkalmasnak, hogy július elsejétől a Lendület program keretében önálló kutatócsoportot alapítson, azaz, a tizennégy idei nyertes mindegyike férfi.

A Pálinkás József akadémiai elnök által négy évvel ezelőtt elindított program eredeti célja szerint a külföldön dolgozó kutatók hazacsábítását, illetve a legjobbak itthon tartását célozta meg. Az első, 2009-es kiírás öt nyertese közül még három költözött haza, ketten itthoni intézményből adtak be sikeres pályázatot. (Az öt akkori nyertes közül kettő, Buday László és Kiss L. László idén akadémikus lett.) Az idei kiíráson tizennégy kutató nyert, de közülük csak háromról mondhatjuk, hogy külföldi munkahelyet cserél hazaira, a többiek eleve itthon dolgoztak. Ebből az a következtetés is levonható, hogy külföldön elfogyhattak azok a szakemberek, akik számára vállalható kereteket nyújt a Lendület program, illetve akiket ez a program méltónak talál a hazai viszonyok között kiemelkedő támogatásra. Akik akartak, már vagy hazatértek, vagy nem is akarnak hazatérni.

A 2013-as pályázati felhívásra két kategóriában – önálló kutatói pályát kezdők, illetve sikeres önálló kutatói pályát folytatók – pályázhattak. Előnyt élveztek azok a fiatal magyar kutatók, akik az Európai Kutatási Tanács (ERC) által meghirdetett pályázatok valamelyikére is benyújtották kutatási tervüket. A szigorú bírálati folyamat eredményeként a 105 pályázó közül idén tizennégy fiatal tudós alakíthat az első évre biztosított 633,7 millió forintos akadémiai támogatásból önálló csoportot. Így 2013 nyarától a korábban megalapítottakkal együtt már 79 Lendület-kutatócsoport dolgozik az összesen mintegy 3 milliárd forintos pályázati forrásból. A kutatócsoportok vezetőinek az öt évre elnyert támogatást – a pályázati előírásnak megfelelően – az akadémiai támogatással összemérhető, további versenypályázati forrásokkal kell kiegészíteniük. Az öt esztendő elteltével az Akadémia elnöke a kutatócsoportot és vezetőjét értékelő szakértői bírálat alapján dönt a támogatás további folyósításáról, illetve a kutatócsoport-vezető határozatlan idejű alkalmazásáról. Pálinkás József elnök a győzteseket köszöntő tegnapi beszédében kritikát is megfogalmazott: nagyobb mobilitást várna el a kutatók részéről. A nyertesek közül többen is ugyanott folytatják munkájukat, ahol addig dolgoztak, márpedig serkenti a munkát, ha a kutatót új impulzusok érik.

Az idei tizennégy új lendületes kutató között öt kutatóorvos, három kémikus, két fizikus, két közgazdász, egy matematikus, illetve egy biológus található. A legfiatalabb csupán 31 esztendős. Hárman most térnek haza – Kanadából, az Egyesült Államokból, illetve Nagy-Britanniából. Nyolcan az MTA valamely kutatóközpontjában vagy kutatóintézetében, hatan pedig hazai egyetemen folytathatják kutatásaikat. A nyertesek között van, aki az emberi agyhoz, az internethez, a szociális hálózatokhoz hasonló, nagyon nagy struktúrák statisztikai elemzéséhez szükséges matematikai eszközök kidolgozását tűzte ki célul. Egy másik, korábban nem látott részletességgel kívánja feltárni a gyulladásos betegségek kialakulásának mechanizmusát, és új gyógyszerfejlesztési célpontok azonosítását reméli. Van, aki őszintén bevallotta, hogy a Lendület támogatása nélkül fel kellett volna számolnia kutatócsoportját,mert jövőre elfogyott volna az uniótól elnyert pályázati forrás.

A pénzhiánnyal küzdő magyar kutatói szférából korábban számos kritika érte a programot, például azért, mert kirekesztette a rendszerből az egyetemeken dolgozókat. Ezért a Lendület programot az Akadémia 2011-ben az egyetemekre is kiterjesztette. Szintén változás volt, hogy a kutatócsoportok vezetésére jelentkezők, életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak. Az egyikben az önálló kutatói pályájukat kezdő, 30–40 év közötti fiatal kutatócsoport-vezetők jelentkezését várták. A másik kategóriában sikeres, önálló kutatói pályát folytató, 35–45 év közötti, a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő teljesítményű kutatók adhatták be pályázataikat. (Tavaly egy harmadik kategóriát is kiírtak a már kiemelkedően sikeres vezetői kutatói pályát folytató, 40 és 55 év közötti tudósok számára, ezt idén már nem hirdették meg.)

A nyertesek hazai viszonyok között kiemelkedő fizetést kapnak. A kutatócsoport-vezető illetménye a legfiatalabbak esetében havi bruttó 656 ezer forint, a tapasztalt kutatóknál 875 ezer forint. Ez azért itthon valóban csábító fizetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.