Webkettővel az árvízi mentésért

A Duna vízszintjének emelkedésével növekedett a közösségi médiában megjelenő, mentést és védekezést segítő internetes megoldások száma is. Már az árvízi védekezés alatt teszteli a Vöröskereszt az úgynevezett Közösségi Média Információs Központot, amely egy újonnan fejlesztett rendszer a hatósági és a lakossági vészhelyzeti információk gyűjtésére és kategorizálására.

„A próbaüzem után, ha megfelelőnek találjuk az eredményeket, első körben ezeket a Magyar Vöröskereszt Facebook-oldalán közöljük. Hosszú távon szeretnénk a hivatalos szervek weboldalait és az együttműködő médiacsatornákat is bevonni informátoraink közé.” A Telenor által fejlesztett rendszer a tervek szerint kiküszöböli majd a közösségi média hibáit, de megőrzi annak dinamikus és nagy hírterjesztő képességét. A centralizált szervezet találkozása az önszerveződő közösségi médiával: ennek a sajátossága jellemzi a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – még nem túl sok felhasználó által ismert – hivatalos Facebook-oldalát.

Petróczi Tímea, a szervezet szóvivője lapunknak elmondta: „Az itt megosztott híreket az oldalra feliratkozók nemcsak olvassák, hanem nagy számban meg is osztják. Minden egyes hírünket több ezren látogatják.” A megosztásokkal terjedve folyamatosan és drámai módon növekszik a látogatottsága a Facebookon megjelenő nem hivatalos árvizes oldalaknak. Az Árvíz 2013 oldal és a hasonló nevű csoport látogatóinak száma pár nap alatt a többszörösére nőtt, és már több ezren figyelik és teszik közzé a posztokat. Ezek leggyakrabban mentési igényeket, felajánlásokat, az árvíznél segíteni indulókat fogadó úgynevezett telekocsihelyeket és térképmegosztásokat is tartalmaznak.

És ez az, amire természeti katasztrófa esetén igazán jó a webes tartalommegosztás, az online közösségi térkép. A több közösségi oldalon is felbukkanó, bárki által szerkeszthető Google Maps-alapú térképeken fel lehet tüntetni a mentéssel kapcsolatos információkat. Hátránya, hogy nem hiteles, előnye, hogy a sok információ alapján ellenőrizhető. Az online kitölthető együttműködőket váró táblázatok is elárasztják az árvíz iránt érdeklődőket: a munkálatokra jelentkezők adatait a hivatalos szervek, például a Katasztrófavédelem, és a civilek, köztük a Vöröskereszt is online dokumentumban gyűjtik.

Egészen újszerű és jól működő megoldás lesz a napokban megindult, a márciusi hóhelyzet után civilek által létrehozott Joszolgalat.hu és a hozzá kapcsolódó Facebook-csoport. Ez alapvetően egy térképalapú online együttműködési portál, ahol a különféle igényeket és adományokat (élelmiszer, eszköz, jármű, munkaerő stb.) lehet felajánlani, és célba juttatni az igénylőknek. Kiss Andrea, az oldal önkéntese felhívta a figyelmet arra, hogy egy többnapos katasztrófa idején akkor van értéke az információknak, ha beleírnak négy alapinfót: hol melyik napon, melyik órában mi történik, elérhetőség. Ha azok az oldalak, amelyek ezzel foglalkoznak, megfogadják ezt, akkor jobban fog működni az online önszerveződő közösségi segítőrendszer.

Ennek érdekessége, hogy az úgynevezett ushahidi-platformra alapozták, ami egy szuahéli szó: szemtanút jelent, és világszerte a közösség tagjai által létrehozott online krízismegoldások (például a haiti földrengés után) céljából használhatja bárki. Jelenleg az árvíz adja az aktualitását, de ez a platform máskor is működik. A bejelentők számos csatornán tarthatják a kapcsolatot a portállal e-mailen, mobilon, Twitteren is akár. A tavaszi hókatasztrófa alatt már feltűnt a médiában az Időkép oldal, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend, a Facebookon csaknem félmillió, a weboldalon havi hárommillió látogatója is van – mondta el lapunknak Kurunczi Rita, az oldal munkatársa. A 2004-ben létrejött oldalon meteorológusok és informatikusok dolgoznak azon, hogy a regisztráló úgynevezett közösségi észlelőkkel, több százezer internetezővel közösen valós, dinamikusan változó időjárási adatokkal töltsék fel.

Folyamatosan szűrik és ellenőrzik a beérkező információkat, hogy a látogatók a beírt földrajzi helyzetüknek megfelelő valós információkat kapjanak. A vizuális megjelenítés is sokat jelent: felhőtérkép, hőtérkép mellett most már árvíztérképük is van. Ezt az észlelők által beküldött fotók és az Országos Vízügyi Hatóságtól megkapott védekezési információk teszik teljessé. A „percről percre” rovatban még a felajánlások és kérések, árvízi információk is helyet kaphatnak, szintén ellenőrzés után. Az Időképnek vannak mobil alkalmazásai, amelyek segítségével okostelefonon, tableten is elérhetők a helyhez köthető, nagyon részletes és alapos időjárási információk is.

A közösségi észlelők fotóinak is nagy szerep jut
A közösségi észlelők fotóinak is nagy szerep jut
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.