Gyógyszer vagy dohánytermék?

Úgy tetszik, a leszokást segítő bőrtapaszok, rágógumik és cukorkák nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Más utakat kell keresni. Az elektromos (vagy elektronikus) cigaretta segíteni látszik. Már ránézésre is illúziót keltő, „füstöl” és még fel is izzik, ha beleszippant az ember.

De hogy hathatósabb segítség-e a leszoktatáshoz, mint az eddigi módszerek, arra, bármennyire is igyekeznek elhitetni velünk, még nincsenek bizonyítékok. Sőt az Athéni Egyetem tavalyi vizsgálata szerint azonnal megemeli a légúti ellenállást, a hatás tíz percig tart, és ezalatt nehezebb a páciens légzése.

Az e-cigarettában, csakúgy mint például a leszokáshoz használt bőrtapaszban, nikotin is van, de sokkal kevesebb, mint a valódiban. Ez a mennyiség célzatos, arra való, hogy a szervezet fokozatosan, a beszívott adag csökkentésével szokjon hozzá a nikotin elhagyásához.

(Az e-cigaretta kínai találmány, 2004-ben dobták piacra. A valódit utánzó fehér rudacskában egy tartályban nikotint és oldószert tartalmazó folyadék van, ami elektromos melegítés hatására párává, illetve permetté alakul, ez hivatott az igazi cigaretta füstjét pótolni.)

Az Egyesült Királyságban a CN Creative Manchester nevű cég most gyártani kezdett egy új e-cigarettát, amelynek Nicadex a neve, egyszersmind tervbe vette, hogy a terméket a brit gyógyszerhatósággal, az MHRA-val leszokást támogató gyógyszerként fogja elismertetni. A Nicadex tömeges gyártásának máris megvan a fajsúlyos háttere: egy nagy dohányvállalat, a hazánkban is működő American British Tobacco beszállt, és megvásárolta a CN Creative-ot. Nick Henderson, a cég munka társa reménykedik, hogy a Nicadex nemsokára gyógyszer lesz, éspedig a világon az első. A kilátások jók, információk szerint a gyógyszerhatóság még ez évben kiadja az engedélyt, ami azt jelenti, a cigarettát orvosok receptre is felírhatják. Azt még nem tudni, vállalnak-e a költségekből a biztosítók is.

A helyzet világos. Ha dohányipari cég kezd gyártani egy leszokást segítő gyógyszert, az bizonyára nem más, mint a valódi cigaretta hasznát pótolni hivatott nagy-nagy üzlet, ráadásul a gyógyszergyártás embert segítő buzgalmába csomagolva. Az Egyesült Államok gyógyszerhatósága, az FDA szerint azonban az e-cigaretta minden, csak nem gyógyszer. Dohányterméknek kell minősíteni, erről bírósági döntést kért. Felhívta a figyelmet, nem felel meg a valóságnak, hogy az e-cigaretta segít a leszokásban. Még az is felmerült, üdvös volna a hatékonysági és biztonságossági vizsgálatok befejezéséig egyenesen betiltani. Köztes úton jár Kanada és Ausztrália, ott a bolti forgalmazás tiltott, csak online vásárlás lehetséges.

De lássuk, mi szól az e-cigaretta mellett és mi ellene. Egy még nem publikált olasz vizsgálat szerint, amelyet háromszáz dohányos bevonásával végeztek, a cigarettát használva kilenc százaléknak sikerült leszoknia, 20-25 százalék pedig, bár tovább dohányzik, csak minden második rágyújtáskor szív valódi cigarettát. Az eredmény, szemben a spontán leszokási rátával, kedvező, hiszen az olasz dohányosoknak mindössze 0,2 százaléka szokik le segítség nélkül. A vizsgálat adatairól Ricardo Polosa, a Cataniai Egyetem kutatója számolt be, aki mellesleg egy e-cigarettát gyártó cég szakértője.

Alighanem perdöntő lesz egy befejezéshez közeledő új-zélandi, Ascend elnevezésű vizsgálat, ennek eredményei szeptemberre várhatók, és 657 dohányos leszokási adatai állnak majd rendelkezésre. A tanulmányban az e-cigarettát a nikotinos bőrtapasszal hasonlítják össze, vajon melyik a jobb.

Úgy látszik, a britek valóban gyógyszerként kezdik majd forgalmazni az e-cigarettát. Ehhez azonban szigorú biztonsági szabályokat kell betartatniuk. Erre a WHO már 2008-ban külön figyelmeztetett. Pontosan szabályozniuk kell, mekkora az a nikotinmennyiség, amely egy szippantással a szervezetbe kerül, továbbá azt is, mennyi más káros anyag (például oldószer) lehet a beszívott és kifújt permetben.

A környezetkárosítás és a nem dohányzók védelme további fontos szempont. (Egy 2010-es kutatás szerint az e-cigaretta „füstjében” a rákkeltő anyagok koncentrációja mindössze egy ezreléke a valódiénak.) Mucsi János tüdőgyógyász-szakorvos, a kérdés ismert szakértője az e-cigarettát határozottan dohányterméknek tartja. Maguk a gyártók is kínosan ügyelnek, hogy igazi cigarettára hasonlítson. A biztonságossági adatok nem elegendők ahhoz, hogy gyógyszerként lehessen ajánlani, különösen a hosszú távú hatások ismerete nélkül. Az eredményes leszokás – hangsúlyozta a szakértő – nemcsak a nikotinfüggőség megszűnését jelenti, hanem a dohányzásról mint örömöt nyújtó tevékenységről való lemondást is. Aki e-cigarettát szív, dohányos marad továbbra is. Igaz, ez talán kevéssé káros alternatíva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.