Rio „gebinbe kapta” a világfórumot

A közelmúltban tartott párizsi előkészítő üléssel véglegessé vált a magyar kezdeményezésű Tudomány Világfóruma hatodik és első ízben külföldön, méghozzá Rio de Janeiróban rendezendő eseménysorozatának programja.

Amióta az MTA kezdeményezésére 2003-tól kétévente megrendezték a világ tudománydiplomáciájának egyik legrangosabbá vált eseményét, azokban a napokban a tudományos világ egy kicsit Budapestre is figyelt.

Szintén az Akadémia javasolta, hogy idéntől négyévenként – közben azért az esemény minden második alkalommal visszatér Budapestre – a fórumot valahol a világban rendezzék meg, mivel a „gebinbe adás” növelheti a rendezvény nemzetközi jelentőségét, ismertségét. A nemzetközi és nemzeti kutatási szervezetek döntéshozói, a tudományos diplomaták, a világhírű tudósok és neves tudományos folyóiratok képviselői ezért idén november 24–27. között Rio de Janeiróban találkoznak.

Sergio Morena Lima, Brazília magyarországi nagykövete lapunknak elmondta, ez számára azért is nagy öröm, mivel ezzel országának hagyományos, a futballhoz, karneválhoz és tengerpartokhoz kötődő imázsa a tudományos fejlődéssel is párosul. A föld nagy kihívásaira, az energia, a környezet, a fenntartható fejlődés és az egészség kérdéseire adott válaszokat ma már nem lehet megadni az egyik leggyorsabban fejlődő ország, Brazília nélkül. A 2015-ben megalapításának 450. évfordulóját ünneplő Rio azért is kiváló helyszín, mivel a városban és környezetében az elmúlt években rengeteg tudományos beruházás, tudományos park létesült. Brazília szeptembertől 450 diákot küld tanulni magyar egyetemekre, ami szintén a két ország tudományosságát erősíti majd.

Az Európán kívüli helyszíneket annak idején Pálinkás József javasolta, s az MTA elnöke a Népszabadságnak elmondta, a párizsi ülésen megállapodtak, hogy a Tudomány a globális fenntartható fejlődésért címet viselő riói rendezvény hat plenáris ülésén – egyebek mellett a fenntartható fejlődést akadályozó tényezőkről, a tudományos élet és a kormányzati szféra kapcsolatáról, a természeti erőforrások kiaknázásának fenntarthatóságáról, valamint a tudománynak az innovációban betöltött kulcsfontosságú szerepéről lesz szó. A novemberi eseménysorozat védnöke –Dilma Rousseff brazil államfő és Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója [a rendezésben ugyanis részt vesz az UNESCO, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU), a Science című lapot is kiadó AAAS (American Association for the Advancement of Science)], a világ legnagyobb tudományos társasága, valamint a TWAS (The Academy of Sciences for the Developing World is) mellett – Áder János köztársasági elnök lesz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.