1200 fényévre élet lehet

Csillagászok három újabb Föld-szerű bolygót találtak a Kepler-űrtávcső segítségével, ami önmagában nem nagy dolog, hiszen több mint száz, más naprendszerben található bolygót (azaz exobolygót) észleltek az elmúlt években. Az igazi újdonság az, hogy mindhárom többé-kevésbé hasonlít a mi Földünkre, de ennél is fontosabb, hogy a csillagok lakható zónájában találhatók.

A lakható övezetben lévő bolygó felszínén a víz folyékony állapotú, ami elengedhetetlen feltétele az általunk ismert élet kialakulásának. Az övezet kiterjedését a naprendszeren belül nem csak a központi csillagtól való távolság határozza meg, azt módosítja az adott bolygó légkörének felépítése, illetve a csillag kora is. A Lant csillagképben mozgó, tőlünk úgy 1200 fényévre található Kepler-62 nevű rendszerben összesen öt bolygót észleltek (62b, 62c, 62d, 62e és a 62f), ám ezek közül három (62b, 62c, 62d ) kívül esik a lakható zónán. A Kepler-69 nevű rendszerben a központi csillagot két bolygó kerülgeti, ennél a 69b jelű érdektelen a lakhatóság szempontjából.

A mi Napunknál kétmilliárd évvel öregebb, hétmilliárd éves csillagát 267 naponta megkerülő Kepler-62f kódú kőzetbolygó mindössze negyven százalékkal nagyobb a Földnél, így ez érdemli ki a leginkább Föld-szerű exobolygó titulust – amíg egy másik el nem hódítja ezt a címet. A Kepler-62e hatvan százalékkal nagyobb a Földnél, a lakható zóna belső részén, a csillaghoz közeli sávban található, amit 122 naponta kerül meg. (E csillag kiterjedése kétharmada a mi napunkénak, fényessége pedig az ötöde.)

A Hattyú csillagképben, tőlünk 2700 fényévnyi távolságra található, 242 napos keringési idejű Kepler-69c hetven százalékkal testesebb a Földnél – a kutatók azonban még nem tudják, hogy kőzet vagy gázbolygóról van-e szó. Annyi bizonyos, hogy a csillag nagyon hasonlít a mi Napunkhoz. A kutatók legfeljebb remélik, hogy az élet kialakulhatott ezen a három bolygón, de mégsem hiábavaló a kutakodás – írja a Sciencedaily.com –, mert közelebb vihet ahhoz, hogy egy másik csillag körül a miénkhez hasonló rendszert találjunk. A Kepler-űrtávcsövet 2009 márciusában lőtték fel, működésének első három éve alatt számos, a Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel. Egy idén januárban megjelent tanulmány szerint a Naphoz hasonló méretű csillagok 17 százalékánál találni a Földnél legfeljebb kétszer nagyobb bolygót.

További mérések ellenben arra utalnak, hogy azon csillagok aránya, amelyek körül Föld méretű, illetve annál valamivel nagyobb bolygók a Földéhez hasonló sugarú pályán keringenek, elérheti az ötven százalékot. Talán nem olyan badarság japán és új-zélandi csillagászok azon becslése, hogy százmilliárd Föld-szerű bolygó lehet a tejútrendszerben. Az exobolygók után vadászó Kepler-űrteleszkóp 150 ezer csillagot vizsgál folyamatosan. Az adatokat elemző számítógépes program a csillagok fényességében bekövetkező periodikus változásokat keresi – ezeket az apró eltéréseket a csillag előtt elhaladó bolygó okozza, hiszen csökkenti a felénk érkező fény mennyiségét.

Egy Jupiter méretű bolygó egyszázaléknyi fénycsökkenést idézhet elő, amit a Kepler könnyedén kimutat. Ugyanakkor egy Föld méretű planéta által okozott fényvesztés mindössze tízezred résznyi csökkenéssel jár, amit a mai technikai szinten nagyon nehéz észlelni. Az Amerikai Asztrofizikai Társaság összesítése szerint a Kepler-űrszonda összesen 2740 ilyen fényvesztést észlelt – ezek révén eddig 122 exobolygót azonosítottak be.

A több ezer fényévnyi távolság miatt nagyjából mindegy, hogy ezeken a bolygókon van-e élet vagy sem. A Naprendszerünkből sem léptünk még ki, bár a Voyager–1 ott robog a határon. A legmesszebb jutott ember alkotta űreszköz nagyjából 18,5 milliárd kilométerre van a Földtől – ekkora utat 1030 perc alatt tesz meg a fény. A világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking arra figyelmeztet, az emberiség nem éli túl a következő ezer évet, ha nem menekül el a Földről. Jóslata szerint az emberiség még ebben az évezredben kihal. De hova költözzünk? Belátható, bejárható távolságra nincs még egy élhető bolygó, amit szintén tönkretehetnénk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.