Lézerágyú lőtte le a repülőt

Néhány nappal ezelőtt az amerikai haditengerészet bejelentette, hogy első alkalommal használt lézerfegyvert hajók és kisebb repülő alkalmatosságok elpusztítására. A kísérlet jól sikerült, a célpontok hullottak, mint a legyek, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal az összes hadihajót felszerelik lézerágyúkkal.

A lézerek katonai alkalmazásával 1983-ban kezdtek intenzívebben foglalkozni, miután Ronald Reagan akkori amerikai elnök meghirdette a Csillagháború néven ismertté vált stratégiai védelmi kezdeményezését. A lézeres hadviselés kétféle úton történhet. A kémiai lézerekben két vegyi anyag reakciójaként fényt kibocsátó gáz keletkezik. Előny, hogy a kémiai lézer működtetéséhez nincs szükség elektromos energiára, az ilyen berendezések nagy teljesítmény leadására képesek, de nagy helyet foglalnak el, emellett a lézerek vegyszerellátása is bonyolult feladatnak tűnik. A szilárdtest-lézerek működtetéséhez nem kellenek vegyi anyagok, csak elektromos áram. A sokféle szilárdtest-lézer közül harcászati szempontból egy olyan típust tartanak ígéretesnek, amelyben félvezető diódák a rájuk kapcsolt elektromos feszültség hatására fényt bocsátanak ki.

A fejlesztések célja olyan lézerek létrehozása, amelyek mozgásképtelenné tehetnek egy ellenséges gyorsnaszádot, leszedhetnek a levegőből egy ellenséges drónt, kiégethetik az ellenség érzékelőrendszerét (szenzorait). A hadihajók lézerfegyverekkel való felszerelése változást hozhat a haditengerészeti taktikában, ami új típusú hajók tervezéséhez vezethet, így technológiai váltást is hozhat. Ugyanakkor a lézerfegyver nem minden esetben használható. A lézerfény nagyon érzékeny a légkörben található párára, szennyeződésekre, az atmoszféra szétszórja, elnyeli és csökkenti a fény erejét. Szintén korlátozó tényező, hogy a célt látni kell, tehát az nem lehet a horizont alatt. Akkor sem alkalmazható, ha az ellenség különleges bevonattal, speciális tükröző felülettel látja el eszközeit.

Az amerikai haditengerészet illetékesei elismerték, hogy a prototípus még nem elég erős vadászgépek és rakéták megsemmisítésére, de az előnyei is tagadhatatlanok. A kongresszus számára készített tanulmány szerint nagy energiájú lézerrel egyetlen lövés mindössze egy dollárba kerül – miközben egyetlen rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta 1,4 milliót kóstál. Azonban azt se felejtsük el, hogy a prototípus lézerberendezés bekerülési költsége 32 millió dollár, tehát mégsem filléres termék ez a fegyver. De ha az eszköz az újabb tengeri próbákon is sikerrel szerepel, és az egész flottát felszerelik vele, akkor az egységár lényegesen csökkenhet. (Elvileg a lézerfegyver korlátlan alkalommal és fénysebességgel tüzelhet, egészen addig, amíg a hadihajó elektromos rendszere elegendő energiát termel a lézerberendezés számára.)

Matthew L. Klunder admirális szerint „a szilárdtest-lézer olyan jelentős lépés a modern hadviselésnek az irányított energiával való forradalmasítása terén, mint amilyen a puskapor volt a kések és a kardok korában”. Az első lézeres eszközt a Ponce nevű hadihajóra telepíthetik, amelyet a New York Times szerint katonai műveletek központi bázisaként, illetve humanitárius segítségnyújtásra egyaránt használnak a Közel-Keleten és Délnyugat-Ázsiában.

A lézer katonai alkalmazása nem új keletű. A haditechnikai kerekasztal néven ismert szakportál két éve számolt be a düsseldorfi székhelyű Rheinmetall vállalat fejlesztéséről. A cég légvédelmi célokat szolgáló 10 kW-os összteljesítményű fegyvere két, egyenként 5 kW-os lézerből állt. Feladata elsősorban a kisméretű, pilóta nélküli repülőgépek, rakéták, tüzérségi lövedékek megsemmisítése. Az 1 kW teljesítményű lézer feladata ellenséges rakétagránátok, páncéltörő lövedékek megsemmisítése, de egy gumitutajt is a másvilágra küldtek vele. Tavaly decemberben ugyanez a cég sikeresen tesztelte lézerfegyverének legújabb, 50 kW-os verzióját. A teszten többféle célpont ellen is kipróbálták a fegyvert: először egy 15 mm vastag acélgerendát lyukasztott át a lézer, majd 180 kilométeres sebességgel zuhanó robotrepülőket semmisített meg, végül egy mindössze 82 mm átmérőjű acélgömböt pusztított el. A Rheinmetall már egy erősebb, 60 kW-os változaton dolgozik.

Tavaly júniusban arról adott hírt a BBC, hogy lézersugárral vezérlik az amerikai hadsereg új kísérleti fegyverét, amely mesterséges villámcsapást mér a kiválasztott célpontra. Az új típusú fegyver minden olyan tárgyba a villámhoz hasonlóan csap bele, amely a levegőnél vagy a földnél jobban vezeti az elektromosságot. A villámcsapást azonban a fegyverként való használathoz vezérelni kell, amelyhez egy hatalmas teljesítménnyel kisugárzott, nagyon alacsony hullámhosszú lézernyalábot használnak. A hadsereg kutatói azon dolgoznak, hogy a technológiát a laboratóriumok mellett a harctéri kedvezőtlen viszonyok mellett is használhatóvá tegyék.

A hírek azt mutatják, egyre közelebb a lézeres hadviselés.

A hadsereg elégedett a fegyverteszttel: hullottak a célpontok, mint a legyek
A hadsereg elégedett a fegyverteszttel: hullottak a célpontok, mint a legyek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.