Fejmozgás vezérli a kerekes széket

„Csoportunkban tanult a NASA technológiai igazgatója, orosz multimilliomos, kanadai ingatlanmágnás és egy Carlos nevű, kétszer is csődbe jutott üzletember, aki úgy döntött, hogy még egyszer megpróbálja és utolsó dollárjait – egzisztenciáját veszélyeztetve – egy innovatív vállalkozásba fekteti. Bejött neki. Carlos példája mutatja, hogy semmi sem lehetetlen” – mondta lapunknak Reich Lajos, a GE Healthcare budapesti kutatóközpontjának vezetője, aki tavaly októberben vett részt a Singurality Egyetem kurzusán.

A Singularity Egyetemet a Szilícium-völgy nagyágyúinak közreműködésével hozta létre 2008-ban a NASA és a Google. Az intézmény mára a Szilícium-völgyi üzleti-innovációs körök egyik legelismertebb tudásközpontja lett. A NASA kaliforniai kutatóbázisán lévő egyetem mottója: tanítani, inspirálni, megerősíteni az embereket abban, hogy a gyorsan változó világban bárkinek lehetnek sikeres gondolatai, amiket érdemes megvalósítani. Eddig 85 ország több mint 1200 kiváló elméje pallérozódott az intézményben.

„Az egyetem évente legalább tizenöt Global Impact-versenyt rendez világszerte. Az első közép- és délkelet-európai versenyt tavaly hoztuk Budapestre. 2012-ben ötven, az idei második versenyre több mint hatvan pályázat érkezett a régió tizenegy országából” – nyilatkozta lapunknak Rob Nail, az egyetem vezérigazgatója, aki szerint a versenyen olyan ötletekkel, újításokkal, technológiai, innovációs megoldásokkal indulhatnak a versenyzők, amelyek három éven belül legalább egymillió ember életminőségén javíthatnak. Az idei döntőbe jutott tíz – bolgár, horvát, cseh, lengyel, szlovén, ukrán és magyar – pályázat között olyan projektek szerepelnek, mint a Haitin már kipróbált katasztrófamenedzsment rendszer; egy űrhulladék-kezelő rendszer; a háztartásokban lévő fel nem használt ételek és alapanyagok közösségi hálózatba kötése a rászorulók ételellátásának megkönnyítésére, vagy a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék- és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a kis páciensek játékosan tanulják meg és építik be életükbe betegségük kezelésének alapjait.

Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgássérültek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett, fejmozgás érzékelésével működő rendszere is bekerült az idei döntőbe. Tavaly a magyar Várnagy Priszcilla és csapatának Be-novative nevű projektje nyerte a versenyt. A győztes projekt a közösségi portálok mintájára alapozva hoz létre olyan virtuális teret, amelyben a globális közösség együtt gondolkodva, játékos kereteken belül fejleszthet tovább ötleteket. Várnagy elutazhatott a Singularity University 30 ezer dollár értékű nyári programjára.

Hogy miért szervezték meg a versenyt? – mert szeretnék elérni, megszólítani a világ legtehetségesebb egyetemistáit, ifjú szakembereit. A legjobb megoldás, ha számukra olyan versenyt hirdetnek, ami kellően nyitott és meghökkentő ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésüket. A hazai verseny fő támogatója a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési központja.

„Egy olyan cégnél dolgozok, amelyet a világ egyik leginnovatívabb elméje, Thomas Alva Edison hozott létre. Kötelességem, hogy ebben a szellemben mindent megtegyek azért, hogy ez a cég, ez a régió ismét olyan szerepet játsszon a világ innovációs életében, mint amilyen szerepet száz éve játszott.” A hazai fejlesztőközponton belül ezért tavaly egy innovációs versenyt hirdettek: tizenhárom ötletet nyújtottak be, hat ötletből szabadalom születhet, három pedig már termék. Idén ismét meghirdették a versenyt, amire 24 csapat tizenegy szabadalmaztatható ötlettel állt elő. „Ha még nem is beszélhetünk budapesti Szilícium-völgyről, de már keressük a helyünket és jó úton járunk.”

Az idei verseny egyik győztese Juhász Márton
Az idei verseny egyik győztese Juhász Márton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.