Üstökös tart a Mars felé

Az aszteroidafigyelő rendszer legújabb előrejelzése szerint egy üstökös olyan közel száguld el a Mars bolygó mellett, hogy nincs messze a becsapódástól sem.

A csillagászok számítása szerint a nemrég fölfedezett C/2013 A1 üstökös jövő év októberében közelíti meg bolygószomszédunkat. Az égitestet először egy ausztrál üstökösvadász, Robert McNaught észlelte. Amikor beszámolt róla, egy amerikai projekt munkatársai jelezték, hogy ők is észlelték az üstököst már tavaly decemberben, de még nem nézték át az összes felvételt, amit a Catilina Sky Survey projekt keretén belül készítettek.

A két észlelés alapján jöttek rá a csillagászok, hogy a Mars pályáját metsző égitestről van szó. Az eddigi számítások szerint az üstökös mintegy 109 ezer km-re száguld el a Mars mellett, ami kevesebb, mint a harmada a Föld–Hold távolságnak. A szakemberek szerint a jelenleg is a Marson tevékenykedő egyik szonda ritka felvételeket tudna készíteni az eseményről. A szikla ugyanis elég méretes darab, átmérője a számítások szerint legalább 5 km, de lehet 50 km-es is!

A Mars egén egy –4 magnitúdós, minden csillagnál fényesebb, gyorsan mozgó fénypont lesz. Valószínűleg egy másik szikladarabbal történt kölcsönhatása repítette be a Marsig a Naprendszer belső tartományaiba, mert a sebessége kb. 56 km/s, és a bolygók keringési irányával ellentétesen mozog. Ha becsapódna a Mars felszínére, akkor egy 500 km átmérőjű és két km mély krátert ütne, vagyis egész magyarországnyi területet robbantana a földbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.