Grillo, a kutatók barátja

A politikai populizmus számunkra sem érdektelen példája az olasz választásokon meglepően nagy sikert elért egykori komikus, Beppe Grillo, akivel nemrég a neves brit tudományos hetilap, a New Scientist is interjút közölt. Hogy kerül a csizma az asztalra, kérdezhetnénk?

Mi köze Grillónak a tudományhoz? Kétségtelen, az Öt Csillag Mozgalom vezére, aki a mostani olasz kormányalakítást is jócskán megnehezítette, óriási sikert aratott blogjában, és más fellépései során is olyan tudományos – és nem mellesleg népszerű – témákat vetett fel, mint a fenntartható gazdaság, a megújuló energiák vagy a széles sávú kapcsolat lehetősége.

Az említett cikkben – amely azért is érdekes, mert Grillo az olasz sajtót következetesen kerüli és honfitársainak nem ad interjút – a tudomány nagy barátjának, pártfogójának tüntette fel magát, aki egyebek mellett kikelt a kutatásra valóban keveset áldozó olasz kormánypolitika ellen.

Csakhogy Grillo tavaly több esetben éppen hogy áltudományos marhaságokat támogatott. Az innovációval és az új technológiákkal foglalkozó neves amerikai Wired magazin olasz kiadása összegyűjtötte ezeket. A betegek sokszor valódi gondként jelentkező túlgyógyszerezése elleni fellépése során Grillo minden vakcinát hatástalannak nevezett, és a kilencvenes évek végén Olaszországban kollektív hisztériát keltett, majd később tudományosan hatástalannak bizonyult Di Bella nevű, különböző anyagok keverékéből álló rákterápiát éltette.

Kijelentette, hogy az AIDS-et nem a HIV okozza, hanem az egyik, a kór ellen korábban adott, AZT nevű gyógyszer. Drámai hangon ecsetelte, hogy szerinte hatvan fiú sarki halakból származó géneket tartalmazó, fagyállóvá tett GMO-burgonyától vesztette az életét. Természetesen ezt a légből kapott információt sem helyesbítette soha, mint ahogy a többi hasonló állítását sem.

A legutóbbi botrány egy olyan, több mint 1400 tagból álló Facebook-csoport tíz – tudománnyal kapcsolatos – kérdését követte, melyet első ízben tettek fel a választás előtt az összes olasz miniszterelnök-jelöltnek, így Grillónak is. Fabio Turone, az olasz tudományos újságírók szervezetének elnöke lapunknak megjegyezte, a politikussá avanzsált komikustól a határidő lejártáig nem érkezett válasz, ezután azonban a mozgalom egyik, tudományos háttérrel rendelkező szenátusi jelöltje – nem hivatalosnak nevezve – elküldte azokat. A híres Scientific American folyóirat olasz kiadása, a Le Scienze a válaszokat internetes kiadásában hozta le, amire a mozgalom több támogatója dühödt kirohanásokkal reagált. Az egyik válaszban ugyanis az szerepelt, hogy az orvosi célú állatkísérletek – létező alternatíva híján – nem válthatók ki teljesen.

Ez így rendben is volna, csakhogy a sok esetben perrel fenyegetőző kommentelők között volt maga a választ adó is, aki hamisítással vádolta meg a szerkesztőket. Grillo embereinek felháborodását az magyarázta, hogy az Öt Csillag Mozgalom eddig mindenfelé nyomtatott hivatalos véleménye szerint az állatkísérletek feleslegesek és ezért meg kell őket szüntetni. A főszerkesztő a mifelénk jól ismert kettős kommunikációra jó példaként szolgáló történetet „Tíz kérdés, öt csillag – zűrzavar” című blogbejegyzésében úgy jellemezte, mint ami ugyan alulról építkezett, mégsem méltó a demokráciára. Grillóék erre már végképp nem reagáltak.

Egyetlen légből kapott állítást sem helyesbített
Egyetlen légből kapott állítást sem helyesbített
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.