Barométer is került a csúcsmobilba

Akik képben voltak a Samsung Galaxy negyedik generációját övező találgatásokkal, azok nem lepődtek meg nagyon a koreai mobilgyártó legújabb csúcsmodelljén, de leszögezik: a kész telefon nem hoz mindent elsöprő forradalmat, ugyanakkor valóban olyan modell született, amelyet az ember vár egy csúcsmobiltól.

Új funkciói, a csuklómozdulattal és a szemmozgással lehetséges irányítás bizonyára népszerűvé teszik. A New York-i Radio City Music Hallban mutatták be a Samsung legújabb okostelefonját, a Galaxy S4-et, s akkora volt a felhajtás az esemény körül, hogy a YouTube-on több százezren nézték a bemutatót. Első látásra egyébként az előző, hármas modellhez képest nem durva a különbség, a formavilág ugyanaz, viszont a telefon vékonyabb és nagyobb lett.

A belső viszont teljesen új, a kamera, a kijelző, a processzor és az összes rá diós technológia alapvetően más, mint a korábbi modellben volt. A fő hangsúly persze a szolgáltatásokon van. Az első és a hátsó kamerával egyszerre két felvétel is rögzíthető, majd ezek össze is lőhetők, tehát mondjuk kommentárokkal egészíthetők ki azok a felvételek, amelyeket filmezünk.

Mondjuk egy amatőr sporteseményhez nemcsak hangos, hanem képes kommentárt is rögzíthet a felhasználó. A Sound & Shout funkcióval hangmintát is rögzíthetünk, amit egy képhez csatolhatunk. A Drama shot négy másodperc alatt több mint 100 fotót készít, melyekből egy time lapse-szerű felvételt rak össze a rendszer.

Az Eraser viszont ténylegesen hasznos is lehet, a funkciót aktiválva fényképezéskor több képet lő a telefon, a gyors mozgásokat pedig automatikusan kiszűri a végeredményből, így az előttünk átszáguldó biciklis kimarad a fotóból. Figyeltek a telefonok közötti együttműködésre is: a Group Play funkcióval több Galaxy S4 összekapcsolható, és gyorsan megoszthatók a zenék, a dokumentumok, a képek, valamint egymás ellen játszhatók a játékok is. Az érintőképernyő pedig teljesen intelligensen vezérelhető.

Az Air View segítségével információk jönnek elő arról az elemről (e-mail, fényképalbum stb.), amely fölött végighúzzuk az ujjunkat. A Smart Pause funkció pedig gesztusérzékelő, automatikusan leállítja az éppen lejátszott videót, ha a felhasználó elfordítja a fejét. A Samsung Smart Scroll segítségével a böngésző vagy az éppen olvasott levél görgethető a kijelző érintése nélkül, egyszerűen a szem és a csukló mozgatásával. A telefon kijelzője 4,99 hüvelykes, full HD, a készüléken az Android Jelly Bean 4.1-es verziója fut, 2 gigabyte memória, illetve nyolcmagos, 1,6 gigahertzes Exynos processzor dolgozik belül, belső memóriából 16 gigabyte van benne gyárilag, de microSD-kártyával akár 64-ig bővíthető.

A hátsó kamera felbontása 13, az elsőé 2 megapixel. A kamera felett egy LED-villanó található, mely három színnel tud jelezni. 130 gramm, 7,8 milliméter vastag, a polikarbonát készülékház pedig jobb minőségű műanyag, mint az előző Galaxy esetében. A processzor régiótól függően egy Qualcomm Snapdragon S4 Pro lapka vagy egy Exynos 5 Soc lehet, idehaza minden bizonnyal az előbbi lesz bevezetve. Adatkommunikációs szempontból mindennel felszerelt a modell, a mobilfizetésre alkalmas NFC és a 4G LTE mellett minden létező rá diós szabványt támogat, de van gyorsulásmérő, digitális iránytű, közelségérzékelő, giroszenzor és barométer is. Az energiát egy 2600 mAh kapacitású akkumulátorból nyeri a készülék, amelyről egyáltalán nem tudjuk, mennyi ideig tudja meghajtani a telefont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.