Aki megállítaná az öregedést

A mai tudomány egyik legérdekesebb, legvitatottabb alakja, az öregedéskutatás guruja. Számítástechnikai végzettsége ellenére orvosbiológiai kutató, az öregedés ellen küzdő SENS Alapítvány kutatási igazgatója.

Mint egy interjújában állította, a szakmai alapokat 19 évvel idősebb biológus feleségétől tanulta. Meghökkentő állításairól ennek ellenére a legfontosabb lapok is megkérdezték. Aubrey de Grey (50) a jövő heti budapesti TEDx Danubia konferencia (www.tedxdanubia.com) egyik előadója lesz, akit lapunk előzetesen ért el egy interjúra.

- Ön szerint az öregedés nem természetes folyamat, és ezért „gyógyítani” tudja, mint egy betegséget?

- Kétségtelenül természetes folyamat, de a betegségek is azok! Biztos vagyok benne, hogy a jövőben az öregedést is kezelni lehet majd gyógyszerekkel: ez az orvoslás voltaképpen az öregedéssel együtt járó betegségeket előzi majd meg.

- Hogyan jött az ötlet, hogy egy korosodás elleni unortodox elméleten kezdje törni a fejét, mindenféle biológiai szakmai háttér és bármilyen élettudományi kutatásban való korábbi részvétel nélkül?

- Ez talán éppen hogy előnyös volt számomra, nem korlátozta a gondolkodásomat semmilyen biológiai megkötöttség. De tulajdonképpen az sem előzmények nélküli, hogy a gerontológusok az öregedést gyógyszerekkel próbálják késleltetni.

- Egyszer azt mondta, nem szereti, ha a sajtóban szenzációhajhász jelzőkkel illetik. Pedig gyakran használja a forradalmi jelzőt kutatásaira, ami meglehetősen szenzációszagú fogalmazás a tudományban. Az öregedés vége címet adta 2007-es könyvének, és kijelentette, hogy 20-30 év múlva megszületik az első ember, aki már ezer évig fog élni. Kell ennél több szenzáció?

- Lehet, hogy orvosi elképzeléseim egyes vonatkozásai szenzációszagúak, de én a hosszú életről csak elképzeléseim mellékhatásaként beszélek, mivel a média állandóan erről érdeklődik. A lényeg, hogy én az öregkori egészség fenntartásán és helyreállításán dolgozom, a hosszú élet, mint következmény, ennek csak mellékhatása.

- A Technology Review, a híres bostoni műszaki egyetem, az MIT magazinja 2005-ben 20 ezer dollárt ajánlott fel annak, aki megcáfolja az ön elméleteit. Eddig senkinek nem tudták átadni ezt a pénzt. Biztos volt ebben az eredményben?

- Ha azt hiszi, hogy szerintem mások kudarca a SENS működését tudománytalannak bemutatni azt jelenti, hogy mindaz, amit csinálunk, biztosan igaz, téved. Nem, én csupán úgy vélem, hogy érdemes kipróbálni ezt a vonalat.

- Hogy áll az a nemrégiben beharangozott kísérlet, amelyben baktériumgéneket próbálnak beültetni emberi páciensekbe, hogy megelőzzék a szív- és érrendszeri betegségeket. Mit vár ettől a vizsgálattól?

- Tavaly publikáltuk azt az eredményünket, hogy ha módosított baktériumgéneket sejtkultúrában tenyésztett sejtekhez adunk, az a molekula, amelyről tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek fő oka, nem képes ezeket a sejteket elpusztítani. Hamarosan kipróbáljuk ezt megfelelő egérmodellen, és azt reméljük, hogy néhány év múlva az elképzelés klinikai kísérletekben is működik majd.

- Az utóbbi években az öregedés kutatói leginkább a kromoszómák végeinek, a teloméráknak rövidülését nézték, mint a kor előrehaladtának legfőbb jelzőit. Ön más megközelítést követ, és hét olyan területet nevezett meg, amelyeken ha sikerül győzni, eljuthatunk a hosszú élethez. Az öregedés egyik okaként például a mitokondrium nevű sejtszervecskékben jelentkező mutációkat jelölte meg.

- Így van, azzal együtt, hogy minket is érdekelnek a telomérák. Ha szabályozni tudnánk ezek hosszának változását, a legnagyobb fegyvertényt hajthatnánk végre a rák elleni harcban.

- Három fő csoportot nevezett meg kutatásai fő támogatóiként: az informatikusokat, beleértve a matematikusokat, a liberálisokat és a kanadaiakat. Miért pont őket?

- Az informatikusok könnyebben megértik a károsodások helyreállítását megcélzó logikámat, a liberálisok pedig minden népszerűtlen véleményt támogatnak. A kanadaiak jóakaratára nincs magyarázatom.

- Ha tovább élünk, felborulhat az emberi népesség egyensúlya, nagyon megnő az egészséges öregkorúak aránya. A megoldás ön szerint a szigorú születésszabályozás. Még ha ez egyfajta megoldás lenne is a túlnépesedés ellen, nem veszi el az emberektől a gyermekszülés és gyermeknevelés örömét?

- Nem tudom, hogy fog dönteni a jövőben az emberiség. Csak arra mutatok rá, hogy nincs jogunk korlátozni az utánunk jövő generációk lehetőségeit, különösen, ha ezek ugyanazok, amit mi tennénk, ha nem állnának időben a rendelkezésre ezek a hosszú életet lehetővé tevő kezelési módok. Ahogy mondja, ez valóban megoldás a túlnépesedésre, de az is, ha új – az emberek ökológiai lábnyomát csökkentő – technológiákkal megnöveljük a Föld eltartóképességét. A megújuló energiák felhasználása vagy a fúzió például jelentősen csökkenthetné a szén-dioxid-kibocsátást.

- A terjeszteni érdemes gondolatokról szóló TED-konferenciákat inkább kutatásai esetleges támogatóinak toborzására vagy nézeteinek népszerűsítésére tartja alkalmasnak?

- Ezek a rendezvények kiváló lehetőségek arra, hogy nagyszámú ember nézeteit lehessen tágítani, gondoljon csak a TED-videók népszerűségére.

Miket kellene megakadályozni

Aubrey de Grey kutatási érdeklődésében az emlősök anyagcsere-folyamatainak öregedést okozó, felhalmozódó molekuláris és sejtszintű kórokozó mellékhatásai állnak, és olyan beavatkozásokat tervez, amik helyreállítják vagy megelőzik ezeket. Az általa kifejlesztett átfogó terv az öregedést hét fő területre bontja, és mindegyikre részletes kezelési javaslatot dolgoz ki.

Az öregedés hét legfontosabb faktora:

1. A kromoszómák mutációi

2. A mitokondriumok mutációi

3. A sejtanyagcsere hulladék anyagainak felhalmozódása

4. A sejten kívüli állományban lerakódó hulladék anyagok (alzheimeres plakkok)

5. Kóros sejtszámvesztés

6. Osztódásra képtelen sejtek túlélése

7. Kóros, fehérjékhez kötődő keresztkapcsolatok a szöveteket összetartó sejtek között

Az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) 28 kutatója szerint De Grey egyik terápiás ötletéről sem bizonyosodott be, hogy meghosszabbítaná bármilyen élőlény életét.

Aubrey de Grey – jövőbe mutató állítások, prófétai külső
Aubrey de Grey – jövőbe mutató állítások, prófétai külső
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.