Legyőzte a HIV-fertőzést?

Valószínűleg sikerült kigyógyítani egy kislányt az anyjától kapott HIV-fertőzésből Mississippi államban – jelentették be vasárnap egy atlantai tudományos konferencián. Az eredmény szenzációs, mert a fertőzés felfedezése óta eltelt 32 év alatt ez mindössze a második olyan gyógyulás, amely megfelelően dokumentált ahhoz, hogy szakmailag hiteles legyen.

A most két és fél éves gyerekről, akinek nevét a nyilvánosság elől titkolják, születése után orvosai derítették ki, hogy HIV-fertőzött. Mindössze harminc órával a világra jövetele után három vírusellenes hatóanyagból álló keveréket kapott, ám a kúra után 8-10 hónapig semmit. A gyógyulás ebben az esetben azt jelenti, hogy a gyerek vérében a kihagyás ellenére hat különböző laboratóriumnak sem sikerült vírust kimutatni a legjobb tesztekkel sem (csak a kórokozó örökítőanyagának részeit találták meg), s ezért nincs szükség kezelésre sem.

Hannah Gay, a Mississippi Egyetem járványügyi gyermekorvosa a CNN-nek elmondta, hogy a kislány HIV-fertőzött anyja nem részesült terhesgondozásban, így retrovírus-ellenes szert sem kapott – azért sem, mert a kórházban derült ki az anya fertőzöttsége –, így viszont olyan kezeléshez sem juthatott, amely megállíthatta volna a vírus átadását a babának. A világra jött csecsemőről azonnal megállapították, hogy szintén HIV-fertőzött, ezért Gay úgy döntött, hogy már a megszületése utáni 30. órában egy három erős HIV-gyógyszerből készített keveréket ad be neki, azaz antiretrovírus-terápiát (ART) alkalmaztak. Ezekkel próbálták visszaszorítani a vírus burjánzását és megakadályozni az AIDS-betegség kialakulását. (A kutatók régóta tudják, hogy a HIV-pozitív anyák vírusellenes szerekkel való kezelése nagyon fontos, mert így az anyák kevesebb mint két százaléka fertőzi meg gyermekét.) A vírust ugyan nem pusztították el a gyerek szervezetében, de huszonkilenc nappal a kezelés megkezdése után a vírusszám a kimutathatósági szint alá csökkent, ami normális eredmény ilyen kezelések esetén.

Amikor azonban a gyerek elérte a másfél éves kort, az anya nem ment többé kivizsgálásra. A kislányra csak több hónapi hosszas nyomozás után találtak rá. Teszteredménye meglepetésre a legszigorúbb vizsgálat után is negatívnak bizonyult, pedig több mint nyolc-tíz hónapon át nem kapott gyógyszert. Gay doktornő nem hitt a laboreredményeknek, újabb és újabb vizsgálatokat kért, de mindegyik ugyanazt az eredményt hozta. Katherine Luzuriaga, a Massachusettsi Egyetem immunológusa a CNN-nek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy ez az első dokumentált eset arra, hogy több mint féléves kezeléskihagyás ellenére a beteg szervezetében nem ugrott meg a vírusok száma. Hannah Gay azt reméli, hogy hasonló korai beavatkozással hozzá hasonló eredményt érnek el más újszülötteknél is. Azért fontos ez, mert az ENSZ adatai szerint évente 330 ezer HIV-fertőzött gyermek születik, illetve hárommillió gyerek él ezzel a betegséggel.

Az AIDS-kutatók eddig egyetlen olyan esetet ismertek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után sem észlelték a HIV vírus további szaporodását. Csakhogy a Berlinben kezelt amerikai Timothy Brown – őt nevezik a szaksajtóban a „berlini betegnek” – csontvelő-átültetésen esett át, és donora genetikailag ellenálló volt az AIDS-szel szemben. (Ilyen mutációval az észak-európaiak egy százaléka rendelkezik, afroamerikaiak és ázsiaiak körében nem találtak ilyen eltérést.)

Az idén 47 éves Brownnál 1995-ben diagnosztizálták a HIV vírus fertőzését, majd 2006-ban leukémia alakult ki nála. Orvosa olyan vérképző szervi őssejteket ültetett át neki, melyek egy ritka genetikai mutációval élő embertől származtak. (Ez a génmutáció természetes ellenálló képességet nyújt hordozójának.) Az AP amerikai hírügynökségnek tavaly Brown elmondta, hogy 2007-es műtétje óta nincs szüksége HIV-ellenes gyógyszerekre. [Az esetet az orvos a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban 2009-ben ismertette.] Idén kaliforniai orvosok a HIV vírus nyomaira bukkantak Brown szöveteiben, ezért felvetődött, hogy a betegség visszatérhetett. Kezelőorvosa szerint azonban a vírusmaradványok nem alkalmasak arra, hogy szaporodjanak vagy a betegség visszatérését okozzák.

Újhelyi Eszter, a Szent László Kórház AIDS-laborvezetője szerint amennyiben az RNS-örökítőanyaggal rendelkező HIV bejut a sejtekbe, ott DNS-sé íródik át, és ez a DNS integrálódik a gazdasejt ugyancsak DNS-ből álló genetikai állományába. HIV-fertőzés esetén a vírus RNS–DNS-átíródása néhány órán belül megtörténik, és az integrálódás mintegy 48 órán belül. Ezért fontos, hogy a kezelés 30 órán belül kezdődjön el. A különös gyógyulásról szóló cikkekből az olvasható ki, hogy a gyereknél nem tűnt el teljesen a vírus, csak éppen méréshatár alatt van. Ha ez így van, akkor itt nem gyógyulásról van szó (ezt akkor lehetne mondani, ha vírus-RNS-t, illetve -DNS-t sem lehetne észlelni), hanem egy teljesen lelassult vírusszaporodásról. Az új kutatások célpontja pontosan az, hogy az alvó sejteket aktív vírusszaporodásra ösztökéljék, mert ezeket a sejteket már a gyógyszeres kezelés el tudja pusztítani. De amíg nyugvó állapotban vannak, addig „ketyegnek.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.