Nem kell a nagy érintőképernyő!

Okostelefon- és tabletkorszak van. Az érintőképernyő évtizede. Az óriási, professzionális világcégek egymás után adnak ki ilyen készülékeket anélkül, hogy alaposabban megvizsgálnák a használhatóságukat.

Az újonnan megjelenő, 12-13 hüvelykes laptopok elég nagy része érintőképernyős. A most élénk másodvirágzásukat élő all-in-one PC-k óriási, 22”-es, érintős LCD-vel büszkélkednek. A több évtizedes formatervezési és piacalakítási tapasztalatú gyártók nyilvánvalóan úgy gondolják, hogy ha az érintőképernyő 4-5-6-7, 9 és 10 hüvelykesen jó, akkor még nagyobban még sokkal jobb lesz.

Gyakorlati tapasztalataink szerint némi óvatosság nem ártana. Egy 12 hüvelykes laptopra való, kb. 2 mm vastag Gorilla Glass előlap súlya önmagában 27 deka. Ha a „pucér” laptop 1 kiló volt, akkor így már 1,3 kg, még mindig nem rossz, de ha több volt? Másfél kiló fölött már egy 12-13”-es laptop sem rendkívül könnyű manapság, tabletnek meg egyenesen ólomsúlyú. (Gondoljuk meg: a tornaszerként használt, teli PET-palack is 1,5 kilós.)

Ha pedig a nagy tabletet a súlya miatt valahova le kell tenni, akkor ott elfér egy billentyűzet és egy egér is – tehát egy komplett gép. Arról nem szólva, hogy a 13”-es képátlójú tablet felülete csaknem kétszerese a 10”-esének: kétszer annyi ujjnyommaszat fér rá…

Ez még csak a súly. De az érintőképernyő pontatlan is, és lassítja a használatot. Legyen 20 éve, hogy tömegessé vált a Windows (3.11: 1993. augusztus), tehát tömegessé vált a pixelpontos egérkezelés (szem-kéz koordináció) képessége. Ezt nem fogjuk csak úgy kidobni. Sajnos, elég nehézkes az érintőképernyőn a kurzort két karakter közé beállítani szövegszerkesztés közben – ami reflexszerű, töredék-másodperces mozdulat egérrel.

Az okostelefonos gyakorlat sokat finomított az érintőképernyőre „rajzolt”, virtuális billentyűzet kialakításán. Változtatható a kiosztása, van a két hüvelykujjas kezeléshez való elrendezés is (az okostelefonos SMS-ezésből származó, a „vakon” gépelésnek megfelelő, gyors módszer). Ettől még a kattanást (hangvisszajelzést) meg kell várni, ha ez nincs, akkor túl sok a tévesztés, a legtöbb mozdulat több mint kétszer lassabb, mint a valódi billentyűzeten. Ugyanezen a fejlett, virtuális billentyűzeten megjelentek a vízszintes kurzormozgató gombok… (A függőlegesek is kellenének ám!) Kibújt a szög a zsákból, mint amikor a hightech touch paneles laptopok mellé egeret mellékelnek, hogy használni is lehessen a gépet. Fekvő helyzetben a rajzolt billentyűzet betölti a fél képernyőt, álló helyzetben pedig, ha a billentyűkre nézünk, nem látjuk, amit írunk, mert messze van – ha a képernyő nagyobb, mint 10 hüvelykes.

A 22”-es vagy nagyobb érintőképernyő kezeléséhez az egész kart mozgatni kell: ez is tornamutatvány hosszabb távon: fáradságos és lassú. Még több ujjnyom fér rá. A Fujitsu (precíz, japán cég) mellékelt egy törlőtextilt az all-in-one gépéhez… A HP nem. Ezek a gépek egyébként kiválóak, gyönyörűek, megérik az árukat, tovább éltethetik az asztali PC kategóriát – csak épp az érintőképernyő teljesen felesleges bennük.

Az idei karácsonyi szezon termékeit már megtervezték, most már a gyártásukat készítik elő. A világ tehát mindenképpen tele lesz 10”-esnél nagyobb érintőképernyőkkel. De legalább a 2014-es szezonban már ne legyen annyira népszerű a csuklómozgásnál többet követelő méretű érintőképernyő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.