Freund Tamás uniós tisztsége

Freund Tamás akadémikust, agykutatót, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) igazgatóját beválasztották az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso 15 tagú tudományos és technológiai tanácsadó testületébe.

Az Agy-díjas kutató lapunk kérdésére elmondta, érzése szerint az Európai Bizottság különböző szakterületekért felelős igazgatóságain átívelő értékeléseket, adatelemzéseket, közép- és hosszú távú programjavaslatokat várnak az Anne Glover által vezetett, most alakult testülettől. Általános társadalmi jelentőségű feladatokkal kell majd foglalkoznia az évente négyszer összeülő tanácsadó grémiumnak, a kutatásra-fejlesztésre fordítandó összegek nagyságára, vagy az európai tudománypolitikára nem lesz közvetlen befolyása.

Freund Tamás Kossuth-díj-bizottsági munkája miatt nem tudott jelen lenni szerdán a testület első összejövetelén, de szeretné hangsúlyozni majd az alapkutatások jelentőségét, ami azért is fontos, mert a tanácsadók között nemcsak tudósok (mint Ada Yonath izraeli Nobel-díjas, vagy Cedric Villani Fields-érmes francia matematikus) kaptak helyet, hanem különböző civil csoportok, vagy az ipar képviselői is, mint például a General Electric európai elnöke.

Az Európai Agytanács korábbi tagjaként a magyar tudós folytatni akarja lobbitevékenységét az agykutatás mellett is annak érdekében, hogy sikerüljön lefaragni abból a kereken 800 milliárd euróból, amibe évente az agybetegségek kezelése kerül. Anne Glover nemrég Budapesten járva nagyon pozitívan nyilatkozott a KOKI-ban tett látogatásáról, ezt követte Freund Tamás meghívása a tanácsadó testületbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.