Az internet alapszükséglet

A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság nemrégen született elvi jelentőségű döntésében az internetről kijelentette: mostantól ugyanúgy alapszükségletnek tekintendő, mint a lakás- vagy a gépkocsihasználat. Vagyis a szolgáltatás kiesése jogos kártérítési követeléssel járhat, anélkül, hogy bármiféle kárt bizonyítani kellene.

A döntés egy bajor férfi pere ügyében született: mivel a szolgáltató hibájából két hónapon át nem jutott internethez, telefonhoz és faxhoz, beperelte a céget. A bíróság az internetkiesés okán kártérítés megfizetésére kötelezte a szolgáltatót. Az indoklás ugyanakkor a telefaxról kijelentette: ma már nem számít elengedhetetlen eszköznek, a vonalas telefon pedig a mobiltelefonnal tökéletesen helyettesíthető.

Az internet a bíróság indoklása szerint az információ jelenleg legszélesebb körű forrása és a kommunikáció első számú eszköze. Mivel pedig Németország lakosságának többsége napi szinten használja, hiánya „jelentősen korlátozza az életminőséget”. Ez az utóbbi három szó a feltétele annak, hogy a német jog alapszükségletként ismerjen el valamit.

A számítógépes világ pillanatok alatt szétkürtölte a hírt az interneten, és hangosan üdvözölte azt. A mostantól a német jog részének számító elv akár további hullámokat verhet, egyes jogi elemzők szerint mindez akár odáig vezethet, hogy a munkanélküli-segélyekben is jelentkezhet az internet-hozzáférés pluszköltsége, de további, jogilag izgalmas pereket is szülhet a döntés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.