Meteorvadász indul

A cseljabinszkiaknak nem kell elmagyarázni, hogy miért jelentős a kanadai NEOSSat (Near-Earth Object Surveillance Satellite) február 25-i indítása. Az indiai Satish Dhawan Űrközpontból startoló űrszonda a világ első olyan eszköze, amit kimondottan aszteroidák, meteorok, műholdak és űrszemetek feltérképezésére terveztek.

A kanadai űrügynökség, az ottani védelmi minisztérium, a Calgary Egyetem és más intézmények összefogásával megalkotott, közepes bőrönd méretű, 80 kilós űrteleszkóp 800 kilométerrel a Föld felett kering majd. A bolygónkat száz percenként megkerülő eszköz olyan objektumokat keres a közelünkben, amelyek pályája egyszer a Földét keresztezheti. A nap 24 órájában folyamatosan működő űrteleszkóp nagy hasznára lehet az emberiségnek, hiszen munkáját nem korlátozzák a rossz időjárási körülmények és más zavaró tényezők.

Azonban azt sem árt tudni, hogy ez az űrteleszkóp sem vesz észre mindent. Sőt, meglehetősen korlátozott a látása. A tervezők az ötszáz méternél nagyobb méretű aszteroidok észlelésére tervezték. Azaz, a február 15-én Cseljabinszk felett felrobbant 17 méter átmérőjű meteort nem észlelhette volna. Ugyanakkor, ha fényes nappal a Nap felől előzetes bejelentés nélkül érkezne egy nagyméretű aszteroida, előre jelezhetné a nem várt randevút.

„A NEOSSat sokkal gyorsabban észleli az aszteroidákat, mint a földi eszközök. A legérdekesebb eredmény azonban valószínűleg az lehet, hogy emberes és pilóta nélküli űrmissziók számára izgalmas célpontokat fedezhet fel” – nyilatkozta Alan Hildebrand, a Calgary Egyetem földtudományi tanszékének professzora.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.