Agyban dől el Obama terve

Európa után az Obama-kabinet is nagy volumenű agykutatási program indítását tervezi. A hírek szerint tízéves futamidejű Brain Activity Map, azaz Agyi tevékenységek térképe nevű program a mintegy százmilliárdnyi agyi idegsejt működésének feltérképezésével a felfogásnak, a cselekvésnek és a tudatnak a jobb megértésére vállalkozik.

A New York Timesban tegnap megszellőztetett hír szerint a tudósok azt remélik, hogy a projekt elősegíti az Alzheimer- és a Parkinson-kórhoz hasonló betegségek jobb megértését, valamint más mentális betegségek kezelésének kidolgozását. A program egyúttal új fejezetet nyithat a mesterséges intelligencia területén is. Barack Obama elnök az unió helyzetéről múlt kedden elmondott beszédében az agykutatást olyan területként említette, ahol a kormánynak „be kell fektetnie.

Minden egyes dollár, amelyet az emberi genom feltérképezésére fordítottunk, 210 dollárt hozott a gazdaságnak” – mondott példát az elnök a tudomány hasznára. A munkát a Fehér Ház tudománypolitikai hivatala koordinálja – a partnerek között van a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NHI), a Howard Hughes Orvostudományi Intézet (Chevy Chase) és az Allen Agykutató Központ (Seattle).

A program kezdeményezői azt remélik, hogy a kongresszus évente legalább 300 millió dollárral támogatja ezt a programot, azaz tíz év alatt 3 milliárd dollár szolgálhatja ezt a célt. A példaképnek tekintett humán genom programra 1990 és 2003 között 3,8 milliárd dollárt költöttek, ám becslések szerint 2010-ig már 800 milliárd dolláros hasznot hozott az emberi géntérkép megértése. Hasonló fejlődést remélnek az agytérképtől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.