Földfúró sugár

Fúrófejek helyett lézervágósugarat vetnek be egy amerikai fejlesztés eredményeként a mélyfúrásoknál. Ilyenkor a keményebb kőzetek nemcsak lelassították eddig a fúrást, de gyakori fúrófejcserére is kényszerítik a stábot.

A geotermikus energia hasznosítását célzó mélyfúrások mindig szuperkemény kőzetbe ütköznek a cél elérése előtt. A földfelszínhez közeli forró pontokat ugyanis vulkáni eredetű kőzet zárja el a fölötte fekvő rétegektől. Ilyenkor alig halad előre a fúrópajzs, és a gyakori fúrófejcserék jelentősen megnövelik a költségeket.

A Foro Energy nevű amerikai cég szakemberei ennek elkerülése érdekében nagy energiájú lézerrel egészítették ki a fúrófejet és több kilométeres optikai szállal a fúrószárat. Tavaly év végére így egy 20 kW-os lézerrel 1,5 km-es mélységig sikerült eljutniuk. A fejlesztést az USA energiahivatala (DoE) finanszírozza a geotermikus energia jövőbeni növekvő hasznosítása érdekében.

A 20 kW-os lézersugár a bazalt vagy gránit felszínét néhány mm mélyen széttöri, és így a fúrófej tulajdonképpen törmelékes kőzetben halad előre. A műveletsor miatt a fúrás természetesen lassúbb,mint a normál talajban, de a vulkáni kőzetben akár tízszeresére is nőhet az előrejutás irama a korábbiakhoz képest. A hatékonyság szempontjából fontos a technológiai óvatosság. Ha a lézer csak a fúrófejet védő kenőfolyadékot párologtatja el, akkor nem sokat segít a kőzet mállasztásában. Ha az optika közvetlenül hozzáér a kőzethez, akkor meg a szétrobbanó kőzetdarabkák rongálhatják meg, és azt kell gyakran cserélgetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.