A Windows 8 frissítése hamarosan drágább lesz a vállalkozásoknak

Január utolsó napján véget ért a Windows 8 kedvezményes frissítési időszaka, februártól csak jóval drágábban lehet megvásárolni az upgrade licencet – tette közzé hivatalos blogjában a Microsoft. De miért érdemes a magánfelhasználóknak váltaniuk, s miért lehet jó mindez a vállalkozásoknak? S mit tegyen, aki nemrég vásárolt új gépet még Windows 7-tel, de szívesen váltana az új oprendszerre?

A fejlesztési promóció azért fontos a Windows 8 esetében, mert maga a szoftver pont az upgrade árával keltette a legnagyobb meglepetést, amikor kereskedelmi forgalomba került. A korábbi verzióknál a frissítés ára száz dollár körül volt, most viszont bármilyen korábbi rendszerről 40 dollárért lehet továbbfejleszteni a rendszert egészen január utolsó napjáig. Ekkor sajnos megszűnik még egy igen kedvező ajánlat, a Windows Upgrade Offer, amely a Windows 7-tel telepített új számítógépek tulajdonosainak jelképes 15 dolláros áron biztosította a váltás lehetőségét.

Elvileg ez az akció már felesleges lenne, a gyakorlatban azonban nem, hiszen még mindig sok kereskedő árul Windows 7-es PC-t, sőt olykor-olykor még feltűnik a teljesen kifutott Vista is, ami önmagában parajelenségnek számít. Az új Windows kezelése csak első látásra teljesen más, mint a régi, valójában nagyon is logikus: az egész felület olyan, mintha okostelefont használna az ember, a csempék olyanok, mint az appok, lehet váltogatni közöttük, s ha valamit nem találnánk, bármikor vissza lehet váltani a normál felületre.

Erre a segítségre azonban csak az első pár héten van szükség, utána minden megy, mint a karikacsapás, különösen azért, mert a program már egy régebbi generációs kétmagos (core2duo) hardver képességeit is hatékonyabban használja ki, azaz gyorsabb. Igazán produktív azonban inkább munka közben lesz. Mivel teljes mértékben felhőalapú működésre van optimalizálva, nem csoda, ha egy novemberi bemutatón a dubaji Burzs Kalifa legfelsőbb szintjein demonstrálták, milyen előnyöket ad a vállalkozásoknak.

A világ legmagasabb épületének tetején ugyanis a felhők fölött tudták tartani a demonstrációt. A rendszer egyik forradalmi újítása a gyors és egyszerű keresés: a keresőszó beírását követően a gép egyszerre tud keresni a dokumentumokban, a beállításokban, az egyes alkalmazások között, beleértve azok tartalmát is, s ha valamilyen felhőalapú szolgáltatással dolgozunk, akkor a felhőben is. Ha tehát valaki beírja a Debrecen kifejezést, s a rendszeren futnak a céges szoftverek, akkor azonnal megjelenítheti az egyes alkalmazottak debreceni útjait vagy épp az ottani megrendeléseket, netán az üzleti partnereket.

A rendszer teljesen új (fejlesztése sok milliárd dollárba került), és sokkal könnyebb alkalmazásokat fejleszteni rá, ezért az egészen kis cégek is megengedhetik maguknak, hogy saját igényeikre szabott appokat használjanak. Persze arra is van mód, hogy kész megoldásokat vegyenek, és azokat fejlesszék tovább. Nem véletlen, hogy az Egyesült Arab Emírségek oktatási minisztériuma azonnal hatalmas e-learning programot indított, hiszen egyszerre tudják fejleszteni az oktatás színvonalát, s közben meghagyhatják az egyes intézmények szabadságát a tananyagválasztást illetően.

A csempés-appos elrendezés egyébként arra is alkalmas, hogy eltüntesse a digitális szakadékot a magáncélú és a professzionális felhasználás között, legyen szó az üzletről, az oktatásról vagy épp a kreatív szektorról. Az érintőképernyők használatának terjedése az egyik kulcspontja a dolognak, de akik ettől idegenkednek, azokat megnyugtathatjuk: a rendszer egérrel is működik, méghozzá hasonló egyszerűséggel. A szakadék áthidalása közben felmerül persze a biztonság kérdése, ami a vállalkozásoknál elsőrendű. A csipalapú kódolás sokkal nagyobb biztonságot garantál, mint a korábbi rendszerek.

A rendszergazdák rémálma, amikor a céges gép idegen hálózatra csatlakozik, vagy épp pont a céges gépre csatlakoztatnak más adathordozókat, például egy tárgyalás során –sok nagyobb vállalatnál erre nincs is lehetőség. A Microsoft azonban speciális pendrive-okon elérhetővé tette azt a megoldást, amikor a vállalati környezetet egy USB-kulcson hordhatja a dolgozó. Leül egy bármilyen, netre kötött gépre, bedugja a pendrive-ját, bekapcsolja, s a gép betölti a céges felhasználói felületét, az összes dokumentumát a felhőből, néhány perc alatt úgy, hogy az idegen gép mindeközben hozzá sem nyúl a helyi meghajtójához, s az interneten is csak bizonyos biztonságos portokat használ.

Ez garantált biztonság, még akkor is, ha csak felárral és megfelelő licencek mellett érhető el. Unásig említettük már, de mivel a rendszer az adatok nagy részét a felhőben tárolja, az otthoni, a munkahelyen használt, valamint a mobil eszközöket folyamatosan szinkronizálja, ha azok csatlakoznak a netre. Így minden windowsos felületen rendelkezésre állnak a megszokott dokumentumok és szoftverek. S ne feledkezzünk meg a táblagépekről sem, melyeket manapság minden iparági szereplő a vállalkozásoknak ajánl, nem véletlenül: gyors működés, könnyű kezelés és gyors készenléti idő jellemzi.

Az Emirates légitársaság például ilyen gépeket ad a légiutas-kísérő hölgyeknek, akik azon szervezik a munkát (bővebben az Egekura.nolblog.hu címen), s azokkal tudják minden utasról, hogy kicsoda, honnan jött, milyen igényei vannak, milyen panaszai voltak korábban s bármi mást, ami még szükséges. Hitük szerint ilyen törődést informatika mellett nem tudnának adni az utasoknak, márpedig ez nélkülözhetetlen a lojalitás szempontjából.

Steve Ballmer bemutatja a Windows 8-as operációs rendszert
Microsoft Corp Chief Executive Steve Ballmer speaks during an event to launch Microsoft's Windows 8 operating system in Israel, in Tel Aviv November 5, 2012. Ballmer said Windows Phone 8 being launched with its partners would create a strong third player in the smartphone market and sell quickly. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.