Légből kapott benzin

Van valahol Angliában egy konténer méretű doboz, amely csupán levegőt szív be és gépjármű-üzemanyag csepeg belőle. Ez nem Óz, a nagy varázsló csodája, a berendezés tényleg benzint termel a levegőből, félliternyit naponta.

A projekt üzemeltetői, a stocktoni Air Fuel Synthesis (AFS) cég kutatói abból indultak ki, hogy a levegőben minden nyersanyag megvan, ami a szénhidrogének elegyéhez szükséges, a szén-dioxid és a vízpára. A levegőt először nátrium-hidroxidos ködkamrába vezetik, ahol a szén-dioxidtartalom nátrium-karbonátként kicsapódik. A vízpárát kondenzáció (lecsapatás) után elektromos árammal alkotórészeire (hidrogén + oxigén) bontják, és elkülönítve összegyűjtik az elemeket. Második lépésben a karbonát elektrolízisével, a vízbontásból származó hidrogén fölhasználásával metanolt (CH3OH) állítanak elő, ami kiváló benzinadalék. A műveleti sor végén ezt az anyagot tisztítják, finomítják és szabványos üzemanyaggá alakítják.

Szakmai körökben elismeréssel szólnak a levegő-üzemanyag szintézis eredményeiről, habár az eljárás gazdaságossága még csak nagy vonalakban ismert. A napi félliteres termelés még csak a kezdeti lépés. Az AFS szakemberei szerint hamarosan három, közúton szállítható konténer segítségével napi 1200 liter üzemanyagot termelő benzinkutat lehet telepíteni bárhová. Becslések szerint egy ilyen termelő benzinkút 5 millió angol fontba fog kerülni. Az AFS nagymértékű állami támogatásra számít a prototípus kifejlesztéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.