A szívmasszázs hatásosabb

Hirtelen szívleállásnál életmentő lehet az elektromos sokkot alkalmazó defibrillátor (AED), vagy a mesterséges lélegeztetéssel kombinált szívmasszázs. Az elsősegély útmutató erre az esetre azt ajánlja, hogy a mell közepére kifejtett erőteljes, ütemes nyomással, azaz szívmasszázzsal kell a szívet újraindítani, továbbá ha arra lehetőség van, ezzel együtt szájon át levegőbefúvással mesterséges lélegeztetést alkalmazni.

Csakhogy a mesterséges lélegeztetés alatt gyakorlatilag nem lehet szívmasszázst alkalmazni, ezért a vérkeringés leáll, ami halálhoz vezet. A japán keringési szervek tudományos egyesülete a Kenko100 nevű internetes egészségügyi honlap most értékelte ki az öt éven át megfigyelt újraélesztési esetek hatékonyságát.

Összesen 1367 esetet vizsgáltak, közöttük a defibrillátoros újraélesztéseket is. Az esetek 63 százalékában a szívmasszázst a mesterséges lélegeztetéssel együtt alkalmazták, 37 százalékában csak szívmasszázst alkalmaztak. Az adatok szerint gyorsan nő a csak szívmasszázsos újraélesztések száma, míg 2005-ben részarányuk csak 5,1 százalék volt, 2009-ben már 44,4 százalékot tett ki.

A legérdekesebb azonban az volt, hogy az egy hónap elteltével ismét munkába álltak részaránya a mesterséges lélegeztetést és szívmasszázst együttesen alkalmazottaknál 33 százalék volt,míg a csak szívmasszázsos esetekben 41 százalék. Vagyis, nem szükséges mesterséges lélegeztetést alkalmazni, mert csak a szívmasszázs a hatásos, ami még jobb, ha együtt alkalmazzák a defibrillátorral.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.