A televízió új forradalma

Újra középpontba kerültek a televíziók, miközben a számítógépek, szoftverek egyre inkább mellékszereplővé váltak, és lassan már minden készüléket okossá tesznek a gyártók – az idén ezek a legszembetűnőbb változások, újdonságok a szórakoztatóelektronika világvásárán, a Las Vegas-i Consumer Electronic Show-n.

A monstre kiállításon évről évre több száz szórakoztatásban és digitális innovációban „utazó” cég mutatja be, mivel lép majd a piacra, emellett az iparág jelentősebb vállalatainak főnökei előszeretettel ismertetik jövőképüket Las Vegasban. Ezekre a víziókra pedig érdemes figyelni, hiszen az elmúlt évek beszédei alapján tudható: e jövőképek nem puszta jóslatok. Ma ugyanis épp azok a fejlesztések vannak a piacon, amelyekről 2008-ban és 2009-ben beszéltek a Samsung, az Intel vagy épp a Microsoft vezetői, s amelyeket akkor futurisztikusnak minősítettünk. Itt debütált például a Windows Vista (nem lett átütő siker), Las Vegasban mutatkoztak be amai Intelprocesszorok, és persze a Macintosh is tartott már világpremiert a Consumer Electronic Show-n.

– Az idén minden eddiginél szélesebb a kiállított termékek palettája, hiszen ma már például egészségügyi készülékeket előállító vállalatoktól és autógyártóktól is jó néhány cég képviselteti magát – mondta a show-t szervező cég főnöke, Gary Shapiro. A szórakoztatóelektronikai cégeket tömörítő amerikai szervezet első embere ezzel arra utalt: ma már a borotvától kezdve a fogkeféken át a porszívókig szinte minden „okos”, épp ezért egyre bővül azoknak a cégeknek a köre, amelyeknek ott a helye Las Vegasban. Ennek is köszönhető, hogy a kiállítás alig érezte meg a válságot: a Las Vegas-i kiállítóközpontban több százezer négyzetméternyi területen sorakoznak a kiállítók termékei, és további négy hatalmas szálloda konferenciatermét is használatba kellett venni.

A kiállítók összetételének változását jelzi az is: az Apple már sok éve lelépett Vegasból, miközben több tucat kisebb és nagyobb cég, amelyik a termékeihez gyárt kiegészítőket, itt van. Idén nem jött a Microsoft – immár az ő termékeik is csak a partnereiken keresztül láthatók a kaszinóvárosban. Pedig a vezéreik,Bill Gates, később pedig Steve Ballmer, korábban minden évben a legnagyobb érdeklődésre számot tartó nyitó előadásokat tartották. Például Bill Gates legutolsó bemutatóján, 2007-ben, a Venetian Hotelben egy 3500 fős konfe-

renciaterem telt meg, egy tűt sem lehetett leejteni, a helyekért órákat kellett sorban állni. Mindenesetre sokatmondó, hogy miközben az informatikai és szórakoztató eszközök legnagyobb szoftveres fejlesztése, a nemrégiben debütált Windows 8 – amelynek fő erénye, hogy mindenféle eszközön ugyanazt a felhasználói felületet és élményt adja – népszerűsítésére a redmondiak nem jöttek el Vegasig. A hiányzók névsora mellett az is sokat elárul az iparági trendekről, hogy a szakma kinek a nyitó előadására kíváncsi leginkább. Az idén Paul Jacobs, a Qualcomm elnök-vezérigazgatójára irányult a legnagyobb figyelem. Előadásának mondandóját a Szüless mobilnak! vagy épp Szüless újra mobilan! szlogennel jellemezhetnénk, ami nem is véletlen. A nagyközönség előtt talán még kevéssé ismert cég ma már az iparág egyik legnagyobbja: az összes mobileszközbe ők gyártják a legfontosabb csipeket. Emellett a kábeltévés központi egységtől a hűtő kommunikációs modulján keresztül a nagy mobilrendszerek agyáig számtalan más készülékbe készítenek csipeket. Amit ma a Qualcomm tud, azt követi a világ, s Jacobsnak bizony kemény víziója van arról, merre kell haladnia az iparág nagyobbjainak és a ráépülő gazdasági környezetnek. A Qualcomm fejlesztéseinek hála, van ma már majd minden okostelefonban kétmagos processzor, egy jó párban pedig négy, s Jacobs hisz abban, hogy azzal a technológiával, amit a mobilkészülékek és a mobilnet jelent, még intelligensebbé lehet varázsolni azokat az elektronikus készülékeket, melyeket nap mint nap használunk, s amelyek – persze ez valódi amerikai mentalitás – végső soron kényelmesebbé és szórakoztatóbbá teszik az életünket. S ha már a csipeknél időzünk, akkor nem lehet nem megjegyezni, hogy idén Paul Otellini, az Intel vezére sincs a jövőmegmondók között.

Ott van viszont Kazuhiro Tsuga, a Panasonic és Stephen Woo, a Samsung elnöke is két igen komoly elektronikai cég képviseletében: a Samsung és a Panasonic tévés fejlesztéseivel uralta az iparágat az elmúlt években, persze a Samsung esetében ott vannak a mobilok, tabletek és immár a PC-k is. Tisztán kirajzolódik tehát, hogy a szórakoztatóelektronika végérvényesen a háta mögött hagyta a szoftverek, számítógépek uralta korszakot, és immár a mobiltechnológiák, valamint a hatalmas képernyős tévék dominálnak. S ez nem is csoda: mindkét termékkör két számjegyű növekedést tudott felmutatni az elmúlt években.

A Sharp és a Samsung friss bejelentései szerint az okostévék ma már inkább hasonlítanak számítógépekhez, mint televíziókhoz. A Samsung egyik modelljében például már négymagos (!) processzor gondoskodik a háttérműveletekről. Az okostévé platformok hamarosan minden családtag által testreszabhatók lesznek, s nem öncélú futurisztikus fejlesztés az sem: a tévé megismeri, ki kapcsolja be éppen, s a neki való kezdőképernyőt fogja feladni, amikor megnyomja a távirányítót. A Sharp a készülékekbe épített hangrendszereket is újragondolta (ezekről a fejlesztésekről a következő napokban részletesen is írunk), míg a Samsung egy olyan készüléket is tervezett, amellyel azok is igénybe vehetik az okostévés élményeket, akik eredetileg csak sima képernyőt vettek. Mindennek az alfája és ómegája persze az Internet csatlakozás. Eljutottunk oda, hogy senkit nem érdekel, milyen eszközzel csatlakozunk az internetre, egy a lényeg: mindig, minden körülmények között legyünk online. S persze az, hogy minőségben ne legyenek kompromisszumok: mára ezt hozza a tévéipar, s a felokosított, internetre csatlakoztatott készülékek minden eddiginél jobb képminőséggel talán visszavették az uralmat a számítógépektől a szórakoztatásban. Már amennyiben kiadták a kezükből valaha is.

 Las Vegas, 2013. január

A világ első hajlított képernyős, szerves fénykibocsátású diódával (OLED) készített háromdimenziós televíziója az LG standján
A világ első hajlított képernyős, szerves fénykibocsátású diódával (OLED) készített háromdimenziós televíziója az LG standján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.