Ha elvesztetted a fonalat

Sztoriösszegző szoftvert készített egy francia kutatócsoport. Annak a felhasználói igénynek kívánnak megfelelni, hogy ha kihagyunk egy sorozatból néhány részt, akkor ne ismerőseink pontatlan, véletlenszerű, ráadásul súlyosan szubjektív visszaemlékezéseire szoruljunk a felzárkózáshoz.

Azt már megszoktuk, hogy az intelligens gépek felismerik az arcokat, sőt az arckifejezéseket is. A Google képkeresője egy arckép alapján felhozza az illető összes, weben fellelhető fényképét, és persze a Facebook is hasonló algoritmussal tudja nevekkel felcímkézni a feltöltött fényképeket.

Magyarországon is működik szoftver, amely a telefonáló hangjából megállapítja a hangulatát, sőt a beszédből kiszűrt szavak alapján javaslatot tesz az ügyfélszolgálatosnak: a gyorsabb végkifejlet felé irányítsa a társalgást. Hasonló elemzőeszközökkel a digitálisan rögzített videoanyagot is fel lehet dolgozni. Például ki lehet belőle választani egy szereplőt, és a vele, körülötte történteket.

Ezt a szoftver kívánságra önálló klipbe sűríti, amely mintegy összefoglalja az adott szereplő sorsát, gyors választ adva például arra a kérdésre, hogy hányszor veszekedett Lily Barney-val az „Így jártam anyátokkal” hetedik évadában. A szoftver most a StoViz (Story Vizualizer) weboldalon működik. A fejlesztők szerint be lehet építeni rögzítős tévékbe, lejátszókba. Filmek és sorozatok dramaturgiai fejlesztésében is használható, később talán a felhasználó igénye szerinti történetvezetés alapjául szolgálhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.